Lidem a firmám dluží soudy celkem asi půl miliardy korun. Ilustrační foto

Lidem a firmám dluží soudy celkem asi půl miliardy korun. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Soudy nemají peníze na vracení poplatků, lidem dluží půl miliardy

  • 95
Obrátit se na soud, aby vám pomohl získat peníze od vašich dlužníků, se nemusí vyplatit. Aby soud vůbec začal jednat, musíte mu předem zaplatit soudní poplatky. Do tří dnů a bez pardonu. Ale když je chcete zpátky, musíte si počkat - "až bude mít soud peníze". Ministerstvo o problému ví, ale prý má svázané ruce.

Jak dostat zpět soudní poplatky, řeší žena z Brna. V roce 2004 podala žalobu, protože jí známí dlužili sumu v řádu milionů korun. Soudní poplatky, které dělají čtyři procenta, se proto vyšplhaly na 424 tisíc korun.

"Do týdne mi přišla výzva, abych peníze do tří dnů zaplatila, jinak bude řízení zastaveno," líčí žena, jejíž jméno redakce zná, ona si je však nepřeje zveřejnit kvůli případným jiným soudním sporům. Peníze zaplatila.

"Čtyři roky se nic nedělo. Žádné jednání. Mezitím jsme jednali s protistranou. Před třemi lety jsem snížila požadovanou sumu, takže mi soud vrátil 80 tisíc. A nakonec jsme se loni s dlužníky dohodli úplně, takže jsem žalobu stáhla a požádala o vrácení těch zhruba 350 tisíc," líčí.

Od soudu přišla v červenci pobuřující odpověď: poplatek bude vrácen "v závislosti na finanční situaci soudu". "Takže mi nezbývá než čekat. Přitom já musela víc než 400 tisíc sehnat do tří dnů," zlobí se žena.

Soudy dluží půl miliardy

Není jediná. Celkem dluží soudy lidem a firmám zhruba půl miliardy korun. A brání se. "Do konce roku 2008 se soudní poplatky vracely z účtu, na který byly placeny, takže nebyl problém s jejich vracením. Jenže od ledna se tyto peníze staly součástí rozpočtové kapitoly ministerstva spravedlnosti, tedy státního rozpočtu, a vracejí se podle zákona o rozpočtových pravidlech z výdajového účtu," uvedla mluvčí brněnského soudu Soňa Nováčková.

A dodala, že v Brně ještě letos vracel soud z vlastní pokladny, ale ta už je teď v srpnu dávno vyčerpaná. "Soudní poplatky samozřejmě vrátíme v co nejkratší době, jak to jen bude možné," slibuje.

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová o problému ví a považuje jej za svoji prioritu. "Poplatky se nevracejí, protože peníze jdou na příjmový účet, ze kterého je nemůžeme vracet, aniž by došlo k porušení rozpočtové kázně. Nyní máme ve věci vracení poplatků svázané ruce," uvedla.

Lidé tedy budou dál nedobrovolně poskytovat soudům na dlouhé měsíce "bezúročné" úvěry. Například žena z Brna mohla svých 350 tisíc výhodně investovat. "Čas není zadarmo, každý den má svoji hodnotu. Od dubna mohly peníze vydělávat, minimálně ze státních dluhopisů by to byla dvě procenta," řekl analytik Patria Finance David Marek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video