Soudce zopakoval, že v kauze Hnilicových postupoval dle práva, soud nerozhodl

  • 42
Soudce Jaroslav Pytloun trvá na tom, že v kauze advokátů Karla a Lenky Hnilicových postupoval "přesně a přísně" podle práva. Jejich stíhání zastavil kvůli promlčení, podle kárné žaloby podané nadřízenými z Městského soudu v Praze tomu však předcházela Pytlounova nedůslednost. Žalobu ve čtvrtek začal projednávat kárný senát Nejvyššího správního soudu, verdikt ale nevynesl.

Nadřízení nežádají pro Pytlouna žádný trest, je to prý jinak velmi zdatný soudce. Cílem kárné žaloby je „vymezit mantinely“. „Z téhle věci na mě dýchá poněkud formalismus a nedůslednost. Chtěli bychom vědět, jestli to může být kárné provinění,“ uvedl místopředseda městského soudu Jaroslav Cihlář. Pytloun označil sám sebe za „zkušební vlaštovku“, domnívá se, že mu nelze klást k tíži mezeru v zákoně.

Kárný senát vzal čas na rozmyšlenou, podle předsedy Radovana Havelce si je vědom precedenčního potenciálu kauzy. Rozhodnutí vyhlásí 25. října.

Kárná žaloba, kterou podal letos v lednu jeho nadřízený – předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra – Pytlounovi vytýká nedůsledný přístup k vedení řízení, a to zejména pokud jde o prověřování opakovaných žádostí manželů Hnilicových ohledně odročování veřejného zasedání.

Pytloun tím podle žaloby zavinil to, že nastalo promlčení stíhání. Mimo jiné například nestanovil lhůtu k vypracování posudku ohledně zdravotního stavu Hnilicové a dostatečně neurgoval jeho vyhotovení. Zaviněně tím prý porušil povinnosti soudce a ohrozil důvěru v nezávislé, nestranné, odborné a spravedlivé rozhodování soudů.

Výsměch soudcům? Když má soud jednat, obžalovaní „marodí“ (1. 6. 2017):

Omlouváme se... promlčeno

Státní zástupkyně obžalovala manžele Hnilicovy, mimochodem po celou dobu trestního stíhání aktivně činné advokáty, v říjnu 2012. Podle spisu se snažili v letech 2009 až 2012 donutit k vystěhování ze svého domu nájemníky Danu Lukešovou a jejího syna Jana. Obžaloba uvádí, že jim nejprve odebrali vnější okna a v bytě nezajistili vytápění, pak nechali dům odpojený i od přívodu vody. 

Obžalovaní Karel Hnilica a Lenka Hnilicová na snímku z prosince 2012

„Netajili se tím, že nás z toho bytu dokážou vyštvat. Mně to připadalo absurdní. Byla jsem sama se synem a neměla jsem finanční prostředky. Když jsem ten byt rekonstruovala na vlastní náklady a utopila jsem v něm úspory, tak se mám najednou sebrat a odejít,“ uvedla k tomu v minulosti Dana Lukešová. 

Ona i její syn se z bytu nakonec odstěhovali (další podrobnosti o případu najdete například v tomto článku).  Karel Hnilica u soudu tvrdil, že se nikdy nesnažil Lukešovy z bytu vystěhovat.

JUDr. Jaroslav Pytloun

  • v roce 1986 absolvoval Právnickou fakultu UK
  • v letech 1988 až 1993 byl vojenským obvodním prokurátorem
  • soudcem byl jmenován 22. 2. 1994
  • v letech 1994 až 1997 působil jako soudce Obvodního soudu pro Prahu 3, poté (do roku 2013) byl místopředsedou Obvodního soudu pro Prahu 4
  • od dubna 2013 je soudcem Městského soudu v Praze, předsedou senátu trestního úseku se stal 1. 4. 2014

zdroj: Městský soud v Praze

Obžalovaní advokáti trestné jednání popírali. V listopadu 2013 však byli uznáni vinnými z útisku nájemníků ve formě spolupachatelství. Karla Hnilicu potrestal obvodní soud sedmiměsíčním vězením s podmíněným odkladem na zkušební dobu 14 měsíců, jeho manželka Lenka (už dříve odsouzená za vydírání) dostala osm měsíců vězení odložených na zkušební dobu v délce 16 měsíců. 

Oba se odvolali a v únoru 2014 zamířil případ na stůl Jaroslava Pytlouna z Městského soudu v Praze. Jeho senát o rok později Hnilicovy zprostil obžaloby s tím, že může jít jen o přestupek. Do věci se pak vložil nejvyšší státní zástupce a následně Nejvyšší soud, který rozhodnutí Pytlounova senátu zrušil a přikázal mu, aby věc projednal znovu.

Pak následovala série omluv od Hnilicových. Ti soudu hlásili různé zdravotní obtíže, třeba akutní problémy se srdcem, a svou pracovní neschopnost dokládali potvrzením od lékaře. Zároveň trvali na své osobní účasti u soudu. Sekundovali jim jejich obhájci, kteří se omlouvali kvůli tomu, že musí být v době nařízeného jednání u jiného důležitějšího soudu.

V květnu 2016 soudce Pytloun rozhodl, že přibere znalce, kteří prověří, zda Hnilicovi lidově řečeno nesimulují a mohou k soudu přijít. Požadovaný komplexní posudek dostali soudci až v lednu 2017 (do promlčení případu tehdy zbývalo osm měsíců). Podle znalců byli oba obžalovaní advokáti účasti u soudu schopni.

Žádost o vyjádření advokát Karel Hnilica ignoroval (15. 11. 2017):

Pytloun nařídil veřejné zasedání na 23. února 2017, vzápětí se ale omluvil obhájce Hnilicových Karel Tománek. Předseda senátu poté určil další termín – 4. dubna 2017 – a omluva přišla od obžalované Hnilicové, která se prý zhroutila a byla v péči psychiatra.

Obžalovaná Lenka Hnilicová, obhájce Karel Tománek (uprostřed) a obžalovaný Karel Hnilica na snímku z prosince 2012

Soudce proto znovu odročil, tentokrát na 1. června. Znovu se omluvil advokát Tománek. Soudce mu odepsal, že jeho žádosti o další termín nevyhoví. Jednání ale stejně neproběhlo, první červnový den vyhlíželi soudci v jednací síni oba obžalované marně, Hnilicovi opět nepřišli (zvukový záznam z tohoto jednaní je ve videu s názvem „Výsměch soudcům?...“).

Na následující červencový termín se omluvili znalci. Obhájce Lenky Hnilicové, Jan Camrda, zároveň avizoval, že se může kvůli dovolené a plánované operaci účastnit soudu až v říjnu.

11. října 2017 vydal předseda senátu Jaroslav Pytloun usnesení, podle kterého uplynula v polovině září tříletá promlčecí lhůta a odvolání v případu Hnilicových již projednat nemůže. Nejvyšší státní zástupce dovolání nepodal. „Rozhodnutí soudu, že došlo k promlčení trestní odpovědnosti obviněných, nelze z hlediska aplikace zákona nic vytknout,“ uvedl loni v prosinci mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství v Brně Petr Malý.

Jan Lukeš

Zklamáni byli zejména bývalí nájemníci Lukešovi, kteří se satisfakce v podobě spravedlivého rozsudku od naší justice nedočkali. Poškozený Jan Lukeš už v době, kdy se Hnilicovi ze zdravotních důvodů omlouvali, upozorňoval na to, že oba advokáti chodí v řadě případů k soudům zastupovat svoje klienty. „Vypadá to, že nemocní jsou jen tehdy, když mají dorazit k soudu jako obžalovaní,“ komentoval svoje zjištění Lukeš.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video