Exstarosta Zlína nám řekl, že zakázky jsou netransparentní schválně a malé pokuty je neodradí, tvrdí šéf ÚOHS Martin Pecina. (na snímku)

Exstarosta Zlína nám řekl, že zakázky jsou netransparentní schválně a malé pokuty je neodradí, tvrdí šéf ÚOHS Martin Pecina. (na snímku) | foto: Radek Miča, MAFRA

Soud zrušil rekordní pokutu zlínské radnici od antimonopolního úřadu

  • 3
Brněnský krajský soud se postavil na stranu zlínského magistrátu ve sporu s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. Zrušil rekordní třímilionovou pokutu, kterou město dostalo loni v červenci za třináct pochybných výběrových řízení.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potrestal zlínský magistrát mimo jiné za zakázky na stavbu školy, pečovatelského domu, zoologické zahrady. Zlín je vypsal v průběhu tří let a zaplatil za ně celkem 420 milionů.

Antimonopolnímu úřadu se nelíbilo, jakým způsobem radnice prováděla losování omezující počet zájemců o zakázku. To probíhalo bez notáře, účastnili se ho jen tři úředníci radniční komise.

"Losování je tak neobjektivní a veřejná kontrola nad jeho průběhem v podstatě neexistuje," řekl tehdy k rozhodnutí šéf ÚOHS Martin Pecina.

Zlínská radnice se ihned po udělení pokuty v médiích bránila. "V době, kdy probíhala napadená výběrová řízení, totiž postup při omezování počtu zájemců ještě neupravoval zákon," řekla iDNES.cz mluvčí zlínského magistrátu Marie Masaříková. - čtěte Zlín dostal rekordní pokutu za veřejné zakázky

Zlín se nejprve odvolal, ale šéf antimonopolního úřadu pokutu potvrdil. Radnice tak rozhodnutí ÚOHS žalovala u brněnského krajského soudu. A ten jí dal dnes za pravdu.

Pecina: Zlín to dělal schválně, malé pokuty ho neodradily 

Zlín patří k nejpokutovanějším městům a kromě třímilionové pokuty zaplatil v minulých letech za špatně vypsané zakázky 665 tisíc.

Antimonopolní úřad většinou obcím a městům uděluje pokuty v řádu desítek tisíc. Připadá mu zbytečné, aby obce dávaly peníze do státní poklady a odsud k nim v podstatě směřovaly zpátky. V případě Zlína mu však došla trpělivost. Pokuta z loňského července byla do té doby rekordní.

"Postoj bývalého starosty byl ojedinělý. Říkal nám: 'Jistě, že jsme to udělali schválně, když vy dáváte tak nízké pokuty'," uvedl v minulosti šéf ÚOHS Martin Pecina.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video