Jan Cimický poskytl první rozhovor po předávkování.

Jan Cimický poskytl první rozhovor po předávkování. | foto: Ladislav Křivan, Pavel Dvořák, Tilen Vajt

Cimického žádost o odklad soudu zatím nevyšla. Podle mluvčí začne 7. listopadu

  • 14
Obvodní soud pro Prahu 8 trvá na termínu zahájení hlavního líčení v případu obžaloby psychiatra Jana Cimického. „Dle posledních informací soudce hlavní líčení 7. listopadu by mělo proběhnout,“ potvrdila v pátek iDNES.cz mluvčí soudu Jana Humeni. Cimický, který čelí obžalobě ze znásilnění a vydírání, skončil 21. října kvůli předávkování prášky v nemocnici. Na začátku týdne jeho advokát žádal o odročení soudu.

Pětasedmdesátiletý lékař je obžalován ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání. Od začátku trvá na své nevině. Cimický se nedávno předávkoval léky, což vyvolalo spekulace o možném pokusu o sebevraždu, později se však ukázalo, že šlo o nešťastnou náhodu. Z důvodu hospitalizace ale Cimického právník na začátku týdne požádal o odročení líčení.

„Pokud soud tvrdí, že jednání proběhne, nemohu podat jinou zprávu. O tom rozhoduje soud a byť jsem jej žádal o odročení, zřejmě mému návrhu nevyhověl. Pan doktor Cimický se účastnit bude chtít, doufám, že mu to dovolí jeho zdravotní stav,“ uvedl v pátek odpoledne pro iDNES.cz Cimického advokát Miroslav Kučerka.

„Líčení by mělo proběhnout“

Redakce iDNES.cz se obrátila i na dotyčný soud. „Dle posledních informací soudce hlavní líčení dne 7.listopadu 2023 by mělo proběhnout,“ řekla v pátek ráno mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 8 Jana Humeni.

Cimický skončil 21. října ve vážném stavu v Ústřední vojenské nemocnici v Praze-Střešovicích po intoxikaci léky. V souvislosti s předávkováním Cimického vyslechla policie.

„Policisté osobu, které se tato věc týkala, vyslechli a zjistili, že nešlo o žádný pokus sebevraždy ani o nic jiného, co by spadalo do kompetencí policie,“ uvedl ve středu pro Blesk.cz policejní mluvčí Richard Hrdina. Policie se tak dle jeho slov přestala celým incidentem zabývat, doplnil v týdnu Blesk.cz.

Cimický chce odročit soudní jednání. Zdůvodnil to svou hospitalizací

Psychiatra obvinilo před dvěma lety několik jeho pacientek ze sexuálního obtěžování, či přímo napadení. Kriminalisté původně navrhli loni v říjnu Cimického obžalovat z 28 případů znásilnění či vydírání.

Státní zastupitelství pak ale kauzu policii vrátilo k došetření. Nařídilo, aby se policisté vypořádali s otázkou, zda nejsou některé skutky promlčeny. Znovu policie navrhla lékaře obžalovat letos v červnu a státní zástupce podal v srpnu na lékaře obžalobu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video