Souboj o příštího prezidenta začal

  • 125
Bývalý premiér Zeman, dva bývalí ministři spravedlnosti Bureš s Motejlem a někdejší prezident Akademie věd Rudolf Zahradník. To jsou jména osobností, které sociální demokraté předloží lidem, aby si z nich "vybrali" budoucí hlavu státu.

Stranické referendum se uskuteční až koncem října, nejmenší z vládních stran, Unie svobody, však už včera oznámila, že při skutečné volbě podpoří Motejla s Burešem, pokud neprojde lidovecký kandidát Petr Pithart. Agentura ČTK s odvoláním na zdroj z ČSSD uvedla, že Zemanův úspěch by vedl až k pádu vlády.

Včera o půlnoci vypršela lhůta, do níž bylo možné říct, kdo má zájem poprat se v referendu pořádaném ČSSD o možnost kandidovat za tuto stranu na místo prezidenta. "Lhůta skončila v pondělí. Budeme však brát v potaz i obálky s razítkem 30. září, které přijdou později. V pátek bude konečná verze všech přihlášených," tvrdí místopředsedkyně ČSSD Marie Součková, která má ve straně prezidentské volby na starosti.

Kromě zmiňované čtveřice tedy mohou přibýt i další. Hlavní "esa" však budou Zeman, Motejl a Bureš. Sociální demokraté doufají, že se do referenda zapojí desítky tisíc lidí.

"Líbilo by se nám, kdyby to bylo tak dvě stě tisíc voličů," připouští Milan Urban, šéf poslanců ČSSD. Urban tvrdí, že pro sociální demokracii bude výsledek referenda závazný. Koho si lidé vyberou, toho nominují. "Závaznost pro stranu je jedna z podmínek," říká Urban.

To může být problém pro bývalého premiéra. Miloš Zeman totiž přednedávnem oznámil, že svou účast ve stranickém boji o prezidentské křeslo podmiňuje dvěma věcmi. "Strana ho musí ke kandidatuře vyzvat. A za druhé: voleb se zúčastní pouze v případě, že v prvním kole nikdo neuspěje," vysvětluje bývalá poslankyně Jana Volfová, která Zemana ke kandidatuře přesvědčila.

Referendum by se mělo uskutečnit ve třech dnech: 22., 23. a 28. října. Na stáncích ČSSD, které budou rozmístěny v těchto dnech ve velkých městech po celé republice, lidé dostanou hlasovací lístek, kde svého kandidáta zaškrtnou.

Členové ČSSD si vyzvednou na stranických sekretariátech lístky barevné, ostatní občané dostanou bílé. Hlasy se budou sčítat dohromady. Na volebních lístcích bude maximálně deset jmen. Účastník referenda svého kandidáta zaškrtne.

Na zmíněných stáncích mohou voliči lístky také ihned vhodit do volební urny. Lidé budou moci své hlasy posílat rovněž poštou.

Oba lístky - jak stranické, tak od "normálních" lidí - budou mít podle šéfa poslanců ČSSD Urbana stejnou váhu. "Sečteme je a vyhraje ten, kdo bude mít nejvíc hlasů," dodává Urban.

Jak bude referendum chráněno před zneužitím, nikdo z organizátorů neříká. Podle Marie Součkové budou sociální demokraté spoléhat na poctivost občanů. Urban dodává, že na každém lístečku bude zároveň i kolonka pro jméno a adresu.

"Pokud ji člověk nevyplní, neznamená to, že lístky budou neplatné," dodává Urban.
Mandát současnému prezidentovi Václavu Havlovi vyprší v lednu příštího roku. Jeho nástupce budou vybírat poslanci sněmovny a senátoři.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video