Večeře, nebo volby? Musela jsem si vybrat, říká žena, která si platí asistenci

  • 14
Byla to fakticky drsná obžaloba státu a toho, jakou pomoc nabízí lidem, kteří potřebují osobní asistenci. „Musela jsem se rozhodnout, jestli půjdu k volbám, nebo jestli budu večeřet. Na obojí potřebuji osobní asistenci, ale mohla jsem si dovolit pouze jedno z toho. Tak jsem bohužel k volbám nešla,“ řekla v pátek v Senátu Jitka Rudolfová.

Zúčastnila se tam kulatého stolu k návrhu změn sociální péče. Nápady Aliance pro individualizovanou podporu si vyslechli místopředsedkyně lidovců a šéfka senátního klubu strany Šárka Jelínková, šéf sněmovního výboru pro sociální politiku Vít Kaňkovský z KDU-ČSL a zástupkyně ministerstva práce a sociálních věcí, které vede šéf lidovců Marian Jurečka a které chystá balíček pomoci zdravotně postiženým.

„Měl by vzrůst příspěvek na péči v prvním a druhém stupni závislosti,“ řekla Jelínková v rámci kulatého stolu. A později to potvrdil i Kaňkovský. „Mohly by to být řádově stovky korun, ale rozhodne o tom vláda,“ řekl iDNES.cz Kaňkovský.

Lidé do 18 let, kteří mají první stupeň závislosti vyžadující lehkou péči, mají nyní nárok na 3300 korun měsíčně, starší na pouhých osm stovek. Středně těžká závislost, tedy stupeň dvě, je ohodnocen finanční pomocí 6600 korun měsíčně pro osoby do 18 let věku, sumou 4400 korun pro ty starší.

Příliš vyskakovat si nemohou ani lidé, jimž byl přiznána těžká závislost (3. stupeň) a kteří mají nárok na 13 900 korun (jde-li o dítě do 18 let) nebo na 12 800 korun (jde-li o dospělé). Lidé, kteří jsou úplně závislí na pomoci druhých (4. stupeň), dostávají měsíčně od státu 19 200 korun bez rozdílu věku.

Při ceně 135 korun za hodinu vystačí nejnižší dávka od státu zdravotně handicapovaným na 13 minut sociální péče denně, u druhého stupně závislosti na hodinu a pět minut, u třetího na tři hodiny a deset minut a u nejvyššího, čtvrtého stupně na čtyři hodiny a 44 minut za den.

Podle Aliance pro individualizovanou podporu je systém roztříštěný a nepřehledný a příspěvky od státu na potřebnou pomoc nestačí.

V pátek v Senátu navrhla například to, aby bylo stupňů závislosti, podle nichž se odvíjí pomoci od státu, více než dosavadní čtyři a aby byla do zákona zakotvena i automatická valorizace příspěvku na péči. O obojím bude vládní koalice ještě jednat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video