Dnešním hostem pořadu Rozstřel je Michal Šmarda, předseda ČSSD.

Dnešním hostem pořadu Rozstřel je Michal Šmarda, předseda ČSSD. | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Šmarda se chce sejít se sponzorem SOCDEM Bartou. Uvítal by další pomoc

  • 19
Podnikatel a investor Jan Barta dal loni sociální demokracii tři miliony korun. SOCDEM by se od něj mohla pokusit získat sponzorský dar znovu. „Považuji za slušné, abych se mu v dohledné době ozval, poděkoval a řekl mu, jaký je můj názor na politickou situaci,“ řekl předseda strany Michal Šmarda.

O tom, že by zkusil i ve volebním roce od největšího loňského sponzora strany získat další finanční injekci, zatím předseda SOCDEM Šmarda s Janem Bartou, spolumajitelem Pale Fire Capital SE, který nedávno poslal také dva miliony dolarů na drony pro Ukrajinu, nejednal.

„Ocenil bych, kdyby nás dál podpořil, to určitě bych byl rád,“ řekl iDNES.cz Šmarda. Konkrétní jednání se však podle šéfa SOCDEM teď nevedou.

Popsal, jak se vlastně stalo, že jeho strana – navzdory tomu, že na podzim 2021 vypadla ze Sněmovny – vloni měla největšího individuálního sponzora, dokonce většího než vládní strany.

Největšího sponzora loni měla SOCDEM, Barta přispěl straně třemi miliony

„Oslovil nás s tím, že se zajímal o naši politiku a naše plány. Sešel jsem se s ním k nějakým neformálním politickým rozhovorům. Vysvětlil jsem mu, jaké máme plány, a požádal jsem ho, aby svoje úvahy o tom, zda nás podpoří nebo ne, nechal až po našem sjezdu,“ popisuje Šmarda. Právě na sjezdu v Plzni strana kývla na etický kodex.

„Pokud jsme měli přijmout nějaký větší dar, záleželo mi na tom, aby to bylo skutečně na základě jasných pravidel. Potěšilo mě, že mu bylo sympatické, že jsme mu hned na začátek řekli, že pokud nás podpoří, budeme rádi, ale že nemůže ovlivňovat naši politiku. Řekl, že to považuje za korektní, a i přes tyhle podmínky nás podpořil,“ uvedl šéf SOCDEM.

Barta nechal otázku, zda uvažuje o dalším sponzoringu sociálních demokratů, kterou mu iDNES.cz poslal do jeho společnosti Pale Fire, bez odpovědi.

Barta chce podpořit zachování liberální demokracie v Česku

V rozhovoru, který Barta poskytl v první polovině března pro podcast CzechCrunch, řekl, že jeho zájem je primárně podpořit zachování liberální demokracie v České republice. „Dával jsem předtím peníze i do pěti koaličních stran,“ upozornil.

V roce 2021 dal každé ze stran, které tvoří současnou vládní koalici, částku 2,5 milionu korun, a loni tutéž částku poslal kandidátovi na Hrad a současnému prezidentovi Petru Pavlovi, a to ještě před tím, než sponzoroval sociální demokracii.

To, že se rozhodl pomoci, oznámil na sociální síti X po úspěchu Pavla v souboji s Andrejem Babišem o Hrad.

V rozhovoru také řekl, že sociální demokracie je tradiční levicová strana, která je proevropská. „Kde najde dnes zastání levicový volič mezi normálními systémovými stranami?“ ptal se.

Aby se Česko nevydalo podobným směrem jako Maďarsko nebo Slovensko

Prioritou číslo jedna je pro Bartu, aby Rusko neexpandovalo po Evropě. Proto také poslal dva miliony dolarů na drony pro Ukrajinu napadenou vojsky ruského diktátora Vladimira Putina.

Cílem číslo dva je podle něj, aby zůstala zachována liberální demokracie v Česku a aby se země nevydala podobným směrem jako Maďarsko nebo Slovensko. Proto i jeho pomoc SOCDEM. „Věřím, že to má smysl,“ uvedl v podcastu. Prozradil na sebe také, že by byl asi vnímán kvůli svým názorům jako středolevicový.

Jeho první sponzorský dar, ve výši deset tisíc korun, ostatně před deseti lety podle Hlídače státu mířil Straně zelených.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video