Do českých hor dorazil sníh. Hrozí závěje, varují meteorologové

  • 57
Vrstva uježděného, někdy i zledovatělého sněhu pokrývá například některé silnice v Krkonoších a Orlických horách. Opatrní by měli řidiči být i v horských oblastech Vsetínska či Bruntálska. Některé silnice, především na horách, nemusejí být sjízdné. Nejvážnější má být situace v sobotu.

Na horách na severu a severovýchodě Česka má v pátek a v sobotu vydatně sněžit. Hrozí i námraza. Ve vrcholových a severních návětrných partiích Krkonoš, Jeseníků, Králického Sněžníku a Beskyd může během těchto dvou dnů napadnout místy 20 až 30 centimetrů, ojediněle až 40 centimetrů sněhu.

„Dnes začne na horách na severu a severovýchodě vydatně sněžit. Sněžení bude pokračovat i v sobotu. V sobotu večer a v noci na neděli bude v Krkonoších a Jeseníkách ustávat. V Beskydech může sněžit ještě v neděli dopoledne, ale už s menší intenzitou,“ uvedla meteoroložka Marie Odstrčilová.

Upozornila na to, že suchý prachový sníh, který napadne, bude zvedat vítr, a budou se tak tvořit sněhové jazyky, někde i závěje. „Nasněží i v Alpách, stejně jako u nás tu může za dva dny napadnout v nejvyšších polohách 20 až 40 centimetrů sněhu,“ dodala Odstrčilová.

Silnice mohou být zledovatělé

Výstraha meteorologů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před závějemi platí od páteční třetí hodiny odpoledne do nedělní půlnoci. Týká se Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého, Zlínského a Moravskoslezského kraje.

Meteorologové proto radí řidičům, aby byli opatrní. „Při jízdě autem nezapomenout na zimní výbavu, sněhové řetězy a nářadí k případnému vyproštění vozidla,“ radí. Také doporučují mít v autě teplé oblečení a alespoň minimální zásobu pití a jídla. „Orientace a pohyb mohou být kvůli sněhu a větru obtížné a velmi nebezpečné,“ dodávají. 

Opatrní by v horách měli být řidiči na menších, ale i na státních silnicích. Lokálně mohou silnice také namrzat. Lidé by měli sledovat dopravní zpravodajství. 

Vrstva sněhu zůstává na silnicích například v horských oblastech Krkonoš a Orlických hor. Sníh je většinou uježděný, často navíc zledovatělý.

Meteorologové varují před sněhovými závějemi, v pátek je přinese silný vítr

Opatrnější v pátek musí být řidiči na silnicích v Jeseníkách na Bruntálsku, jsou po chemickém ošetření mokré. Na silnici I/56 na Frýdecko-Místecku v Beskydech mezi obcemi Bílá a Ostravice je ledovka a od pátečních 5:00 tam mají zákaz vjezdu nákladní vozidla nad 12 tun. Kolem Jablunkova a Mostů u Jablunkova je na silnici I/11 čerstvý sníh. 

V Moravskoslezském kraji je většina silnic holá a vlhká. Na některých místech snižují viditelnost dešťové nebo sněhové přeháňky.

Silnice v horských oblastech Vsetínska pokryla v pátek ráno místy nová vrstva sněhu o tloušťce do pěti centimetrů. Jsou ale se zvýšenou opatrností sjízdné. Silničáři se průběžně starají o pluhování a posyp cest. Vozovky v ostatních částech Zlínského kraje jsou většinou holé a mokré, na Zlínsku místy snižují viditelnost mlhy. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video