Po dohodě stran vládní koalice ANO a ČSSD s Piráty budou platy politiků v příštím roce zmrazeny a od roku 2022 navázány na průměrné mzdy v národním hospodářství, oznámila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. | foto: ČTK

Poslanci zmrazí své platy a navážou je nově na průměrné mzdy v zemi

  • 201
Poslanci zmrazí své platy i platy ústavních činitelů, v příštím roce jim tak nevzrostou ani o korunu. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová podpořila přijetí návrhu Pirátů. Zároveň po dohodě vládní koalice a Pirátů šéf klubu ČSSD Jan Chvojka navrhl, aby se od roku 2022 nově plat politiků odvíjel od průměrné mzdy v národním hospodářství. To podpoří také ODS.

Chvojka řekl, že taková změna lépe vystihne i vývoj v celém národním hospodářství. Nyní jsou platy politiků navázány na vývoj platů v nepodnikatelské sféře.

Návrh podal po dohodě ČSSD, ANO a Pirátů jako pozměňovací k návrhů Pirátů, který počítal jen se zmrazení. „Určitě podpoříme ten návrh,“ podpořil změnu výpočtu platů všech ústavních činitelů i soudců šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, který návrh podepsal spolu s Chvojkou a se šéfem poslaneckého klubu Pirátů Jakubem Michálkem.

Zmrazení platů projednávali poslanci ve čtvrtek ve druhém čtení, kdy mohou poslanci podávat pozměňovací návrhy. Definitivní schvalování zákona bude ještě v listopadu.

„Podporujeme to, je to správné,“ řekl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Zdůraznil, že se návrh netýká jen poslanců, ale všech ústavních činitelů a také soudců.

Základní měsíční plat poslance a senátora v příštím roce zůstane 90 800 korun. Základní plat prezidenta bude nadále 302 700 korun hrubého a premiéra 243 800 korun.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video