Šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný v průběhu mimořádné schůze dolní komory...

Šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný v průběhu mimořádné schůze dolní komory parlamentu. | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Koalice představila návrh, který má garantovat učitelům vyšší platy

  • 404
Pětice poslanců vládní koalice předložila návrh, podle nějž ministerstvo školství vyhlásí normativy, aby celková výše finančních prostředků na platy učitelů odpovídala v měsíčním průměru na jeden úvazek učitele nejméně 130 procentům průměrné hrubé měsíční nominální mzdy. Ve Sněmovně ho představil šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný.

„To neznamená, že každý učitel každé školy zřizované krajem, obcí, městem, státem bude mít na své výplatní pásce 130 % průměrné hrubé mzdy. Je to vždy počítáno v rámci objemu platu na tu danou konkrétní školu, případně školské zařízení. A samozřejmě zůstává v kompetenci ředitele školy, aby s tímto objemem také pracoval,“ řekl ve Sněmovně šéf poslanců KDU-ČSL, civilním povoláním sám učitel.

„Ve škole jsou kvalitní učitelé, já jsem vždy jako ředitel školy říkal tažní koně, a tam potom ten ředitel má tu možnost je ohodnotit i nad rámec těch sto třiceti procent. A pak jsou ti, kteří naopak těch 130 % z nějakých objektivních důvodů nedosáhnou. Ale my chceme garantovat objem, který do těch škol skutečně půjde,“ prohlásil Výborný.

Spolu s ním jsou pod návrhem podepsáni exministr školství Petr Gazdík, Renata Zajíčková z ODS, Pavel Klíma z TOP 09 a šéf poslanců Pirátů Jakub Michálek.

Změnu školského zákona, která má pomoci ke splnění slibu vlády, že průměrný plat pedagoga bude na 130 procentech průměrné mzdy, projednávali poslanci ve druhém čtení. V něm mohou přednášet pozměňovací návrhy.

„Plat pedagogických pracovníků v regionálním školství bude dlouhodobě dosahovat v průměru minimálně 130 procent průměrné mzdy v ČR, přičemž nadále bude mít vláda možnost rozhodnout o konkrétní výši platových tarifů a jejich struktuře a ředitel pak bude mít nadále možnost rozhodnout, jak přidělený objem finančních prostředků pro činnost školy nebo školského zařízení využije,“ napsala vláda do zdůvodnění svého návrhu.

Zájem o učitelství roste, některé obory ale chybí. Experti navrhují stipendia

Novela zavádí i pozici provázejícího učitele pro zvýšení kvality pedagogických praxí a systém uvádějících učitelů, kteří by po dobu dvou let podporovali začínající kolegy.

Předloha dále umožní učit po omezenou dobu tří let na druhých stupních základních škol a na středních školách i bez učitelské kvalifikace.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video