O korespondenční volbě jsme připraveni jednat každý den zhruba do jedné hodiny v noci, oznámil šéf poslanců ODS Marek Benda (uprostřed na snímku z tiskové konference SPOLU před schůzí Sněmovny 16. ledna 2024).

O korespondenční volbě jsme připraveni jednat každý den zhruba do jedné hodiny v noci, oznámil šéf poslanců ODS Marek Benda (uprostřed na snímku z tiskové konference SPOLU před schůzí Sněmovny 16. ledna 2024). | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Jednat o korespondenční volbě je koalice připravena do jedné v noci

  • 70
Poslanci ve středu zahájí bitvu o korespondenční volbu pro Čechy v zahraničí. „Jsme připraveni jednat řádově do jedné hodiny v noci,“ řekl šéf poslanců ODS Marek Benda k tomu, jak bude probíhat mimořádná schůze Sněmovny o návrhu. Jednat o něm bude Sněmovna celou středu a zřejmě i ve čtvrtek i v pátek.

„Nepředpokládám, že by se zasedalo i o víkendu,“ uvedl Benda.

Proti novele jsou opoziční hnutí ANO a SPD. Očekávají se obstrukce i noční jednání. „Odmítáme protiústavní zákon o korespondenčních volbách,“ řekl předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura.

Obvinil vládní koalici, že chystá změnu zákona, která umožní získat občanství a volit i lidem ze čtvrté generace po lidech, kteří ze země odešli již před osmdesáti lety.

SPD chce zákon blokovat všemi prostředky. „Všemi dostupnými zákonnými prostředky,“ řekl šéf poslanců SPD Radim Fiala.

Jednat o zákonu se podle něj bude jednat vždy do půlnoci a pak bude noční přestávka kvůli zaměstnancům Sněmovny. Když koalice prosadí svou, skončí podle něj zákon o Ústavního soudu.

Máme důležitější problémy, říká Schillerová

Česká republika má podle šéfky poslanců ANO Aleny Schillerové důležitější problémy. „Opět jsem se obrátila na zástupce pětikoalice, že v této těžké době ekonomické, energetické krize a zdražování, kdy lidé řeší spoustu problémů, občané nemohou rozumět tomu, že my se tu budeme týdny, měsíce hádat o korespondenční volbě,“ řekla Schillerová.

Ministr vnitra a šéf STAN Vít Rakušan odmítl, že by korespondenční volba mohla ohrozit bezpečnost voleb. Při projednávání ve Sněmovně se nebrání diskusi o možných úpravách návrhu a inspiraci něčím, co v cizině funguje.

Korespondenční volbu ze zahraničí by podle předlohy mohli využít Češi, kteří budou zapsáni u místně příslušného zastupitelského úřadu do voličského seznamu. Návrh se týká prezidentských, sněmovních a evropských voleb. Poprvé by Češi v cizině mohli hlasovat dopisem v řádných volbách do Sněmovny v roce 2025.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video