Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve Sněmovně | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Poslanci schválili pravidla informování uživatelů bytů o jejich spotřebě tepla

  • 20
Poslanci schválili změnu zákona, která má znamenat častější informování o spotřebě tepla v bytech s měřiči s dálkovými odečty jednou za měsíc. Zavedení povinnosti ale odložili navzdory nesouhlasu ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše o rok na leden 2024. Zákon nyní ještě projedná Senát.

Ministr Bartoš varoval před rizikem pokuty ze strany Evropské unie. Poslanci se ale přiklonili k argumentu krátké doby mezi přijetím zákona a zavedením povinnosti, pokud by nastalo už od příštího roku.

Sněmovna kývla na úpravu, podle níž budou muset do konce roku 2026 informovat měsíčně o spotřebě pouze ti poskytovatelé služeb, kteří už budou mít instalovány měřiče s možností odečtu na vzdálenost větší než 250 metrů. Povinnost by tak zatím nedopadla na malá společenství vlastníků jednotek nebo družstva.

Od roku 2027 se má povinnost týkat údajů z měřičů, k jejichž odečtu není nutný přístup do jednotlivých bytů nebo nebytových prostor. Od tohoto roku budou muset být měřiče s dálkovým odečtem podle energetického zákona ve všech bytových domech.

Poslanci podpořili přijetí pozměňovacího návrhu Evy Fialové z ANO a Jiřího Havránka z ODS, který ruší povinnost poskytovatele služeb informovat uživatele bytu každý měsíc o zpřístupnění údajů o spotřebě. Bude to stačit až na výjimky jen jednou.

Opoziční poslanci stejně jako zástupci pronajímatelů bytů a nájemníků již dříve varovali před tím, že s novou informační povinností vzrostou náklady na administrativu.

Zástupci pronajímatelů bytů a nájemníků společně žádali upřesnění vymezení a roční odklad účinnosti novely. Důvodová zpráva zvýšení administrativních nákladů poskytovatelů služeb, jako jsou společenství vlastníků jednotek a vlastníci bytových domů včetně bytových družstev, předpokládá. Jejich promítnutí do cen služeb ale nebude podle předlohy možné.

Náklady bude podle zdůvodnění provázet zavádění systému informujícího uživatele i měsíční zasílání informací elektronickou formou. Zpoplatněno bude moci být podle novely jen listinné informování dopisem.

Údaje budou moci poskytovatelé zpřístupňovat podle předlohy také dálkově prostřednictvím internetu na heslo a aktualizovat je tak často, jak to měřicí zařízení a používané systémy umožní.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video