Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová na schůzi Poslanecké sněmovny...

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová na schůzi Poslanecké sněmovny k žádosti vlády o souhlas s dalším prodloužením nouzového stavu 11. února 2021 v Praze. | foto: ČTK

Zákon, který by dal speciální bonus lidem v karanténě, spadl pod stůl

  • 101
Zákon o speciálním bonusu pro lidi v karanténě spadl pod stůl. Sněmovna neschválila zákon, který připravila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. "To je přesně důvod, proč lidé nevěří politice," řekla Maláčová. Podle jejího návrhu měli lidé v karanténě dostávat až 370 korun denně.

Pro přijetí zákona, který se do Sněmovny vrátil ze Senátu, hlasovalo i přes opakované hlasování jen 100 ze 155 přítomných poslanců. Vláda pro jeho prosazení potřebovala o jeden hlas víc.

Nestačilo jí ani to, že zákon podpořili poslanci KSČM, SPD a KDU-ČSL. Část vládních poslanců chyběla. Někteří jsou v karanténě.

I tak mohl zákon projít, ale návrh nepodpořili tři poslanci vládního hnutí ANO - Jiří Bláha, Pavel Juříček a Pavel Staněk. I proto Maláčová reagovala velmi emotivně a byla evidentně hodně naštvaná.

Později na Twitteru napsala, že „izolačka“, jak sama nový příspěvek nazvala, stala nástrojem politikaření. „Proč poprvé hlasovala opozice pro a teď najednou proti? V pondělí vyšleme nový návrh - Izolačka na 14 dní se zpětnou platností od 1.3.,“ napsala Maláčová.

Návrh se do Sněmovny vrátil ze Senátu, který navrhl prodloužit lhůtu pro výplatu příspěvku z deseti dnů na dva týdny. S prodloužením vyplácení „izolačky“souhlasila. Ostatně ministr zdravotnictví Jan Blatný oznámil, že doba karantény se kvůli agresivnějším mutacím opět prodlouží na 14 dnů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video