Prezident Petr Pavel

Prezident Petr Pavel | foto: ČTK

Prezidentův bodyguard před smrtí čelil šikaně. Nestěžoval si, tvrdí policie

Po smrti prezidentova bodyguarda, který v minulých dnech spáchal sebevraždu, se spekuluje o příčinách jeho kroku. Podle rozhlasové stanice Prostor, která se odvolává na zdroj z ochranné služby, čelil muž v práci šikaně. To potvrdil zdroj z Hradu i webu Expres.cz. Policie to na Twitteru popírá. „Žádné nahlášení šikany vedoucímu neproběhlo,“ uvedla s tím, že o „nespecifikovaných“ problémech v práci neví ani policistovi nadřízení.

Zdroj redakce rádia Prostor informaci o sebevraždě v pondělí potvrdil s tím, že policista z ochranné služby ještě před několika dny pro prezidenta pracoval a stál po jeho boku.

Případem se nyní zabývá středočeská policie, doplnilo v úterý rádio. Muž si na šikanu stěžoval v předchozích dnech několikrát, a to svému nadřízenému, doplnila rozhlasová stanice.

Policie informace o šikaně popírá. „Komentovat lidskou tragédii a ubližovat tím pozůstalým jsme vždy odmítali. Obzvláště, pokud nijak nesouvisí s výkonem služby,“ uvedla policie. „Vyvrátit lživé tvrzením ale musíme: žádné nahlášení šikany vedoucímu neproběhlo a o ‚nespecifikovaných‘ problémech v práci neví ani policistovi nadřízení a ani Úřad vnitřní kontroly, který se případem automaticky zabývá,“ dodala.

Podle dalších informací stanice šestatřicetiletý strážce prezidenta ukončil svůj život služební zbraní. „Ve středu měl přitom nastoupit do služby,“ doplnil zdroj rádia. Server Expres.cz poté upozornil na to, že muže měla v pátek opustit jeho žena, se kterou měl čtyřletou dceru. Jeho tělo bez známek života pak v neděli objevil otec.

Mluvčí prezidenta se v pondělí na přímý dotaz redakce iDNES.cz tragické události nevyjádřila a s dotazem odkázala na Policejní prezidium.

Zemřel prezidentův bodyguard. Policie mlčí, odmítla potvrdit sebevraždu

„V záležitosti otázek týkajících se členů ochranného týmu se, prosím, obraťte na tiskové oddělení Policejního prezidia České republiky, pod které spadá Útvar pro ochranu prezidenta České republiky,“ sdělila redakci iDNES.cz mluvčí prezidenta republiky Petra Pavla Markéta Řeháková.

Redakce se proto obrátila na Policejní prezidium, které ale s ohledem na pozůstalé odmítlo případ komentovat. „Zpravidla se nevyjadřujeme k úmrtím policistů pokud přímo nesouvisí s výkonem povolání a to s ohledem na pozůstalé. V tomto případě nebudeme činit výjimku,“ uvedl Ondřej Moravčík, vedoucí tiskového oddělení.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video