Středeční vichřice a bouřky napáchaly čtvrtinu škod co Emma.

Středeční vichřice a bouřky napáchaly čtvrtinu škod co Emma. | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Smrkový Týnec: po vichřici nezůstal jediný dům celý

  • 19
Ve Smrkovém Týnci na Chrudimsku není po úterním večeru jediný dům, který by nepoškodila vichřice. Každé z šestapadesáti stavení má poškozenou střechu, krovy, někdo přišel o střechu úplně.

"Asi takhle to vypadá, když se přes obec přežene válečná vřava. Je to děs," říká Vladimír Pecina, starosta Rabštejnské Lhoty, pod kterou Týnec spadá.

Upozorňuje, že vichřice tady dokonce trhala i některé litinové součásti staveb a rozlomila tři betonové sloupy elektrického vedení. "Dva dny nepůjde elektřina, to je pro nás v této chvíli vůbec nejhorší," říká starosta. Energetici do obce přijedou postavit nové sloupy v pátek.

Lidé, kteří ve Smrkovém Týnci přišli úplně o střechu nad hlavou, našli prozatímní bydlení v obci. Kromě domů jsou v Týnci poškozené třeba ploty, stromy a v obrovské míře okolní lesy.

"Do kraje jsou teď úplně jiné pohledy. Vidět je na místa, která dříve zakrývaly lesy. Ale je to smutný pohled," říká starosta Pecina.

. Blog: Jak nás chtěla zabít vichřice a skoro se jí to povedlo

Vichřice, která Česko zasáhla ve středu a v noci na dnešek, poničila podle prvních odhadů ve státních lesích asi půl milionu metrů krychlových dřeva. V porovnání s březnovou vichřicí Emma jde zhruba o čtvrtinovou škodu. - čtěte Vichřice napáchala čtvrtinu škod co Emma

Hasiči vyjížděli ke zhruba dvanácti stům zásahům. Na některých místech stále nejezdí vlaky, řada domácností zůstává bez proudu. Vichřice také měla jednu oběť. Ve Svitavách zabila 45letou ženu padající větev. - čtěte Bouře má jednu oběť

. Jak se po ničivé bouřce vypořádat se škodou na majetku

Ptejte se odbornice

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video