Ministr vnitra Jan Hamáček

Ministr vnitra Jan Hamáček | foto: Michal Šula, MAFRA

Hamáček odmítl, že by vnitro skrývalo smlouvy k nákupům ochranných pomůcek

  • 111
Ministr vnitra Jan Hamáček se ohradil proti tomu, že by ministerstvo vnitra chtělo skrývat smlouvy k nákupům ochranných pomůcek v době nouzového stavu. Všechny smlouvy vnitra jsou podle něj veřejné. Premiér Andrej Babiš kritizoval vládní poslance, že v pátek nepodpořili usnesení opozice, že by smlouvy o nákupech v nouzovém stavu měly být zveřejněny.

„K páteční diskusi o zveřejňování smluv - všechny smlouvy ministerstva vnitra na nákupy ochranných prostředků v nouzovém stavu jsou dávno zveřejněny v registru smluv a v NEN (Národním elektronickém nástroji pro veřejné zakázky, pozn. red.), na webu ministerstva je přehledná tabulka. Opravdu nemáme co skrývat,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček v neděli na Twitteru.

Premiér Andrej Babiš v sobotu uvedl, že s rozhodnutím poslanců nesouhlasí. „Všechny smlouvy, které jsme uzavřeli a které uzavřeli naši ministři, musí být samozřejmě zveřejněné,“ napsal na Twitteru premiér.

Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v neděli v diskuzním pořadu televize CNN Prima News Partie řekl, že se pátečního hlasování sice nezúčastnil, všechny smlouvy ale podle něj musí být ze zákona zveřejněny v registru smluv. S tím souhlasil i místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové by zveřejnění zjednodušilo kontrolu nákupů. Připomněla závěr Nejvyššího kontrolního úřadu, podle kterého státní nákupy ochranných pomůcek a zdravotnického materiálu na začátku epidemie nemoci covid-19 provázel chaos a nedostatečná kontrola úřadů. 

Chaos, podcenění a respirátory za 777 korun. NKÚ prověřil stát kvůli pandemii

Důsledkem pak byly značné rozdíly v ceně i kvalitě. Ministerstva zdravotnictví a vnitra se hájila tím, že spolupracovala a že nákupy bylo potřeba hlavně provést rychle. Předseda hnutí SPD Tomio Okamura dodal, že je potřeba, aby byly nákupy transparentní.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video