Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Slunce a ochlazení přijdou ruku v ruce až těsně před víkendem

  • 17
V první polovině nastávajícího týdne má být poměrně teplo se střídavou oblačností a občasnými srážkami. Od pátku se pak začne vyjasňovat a zároveň klesne rtuť na teploměrech. Nočním mrazům po celém území se už podle meteorologů nelze na konci října vyhnout.

"Mírně teplé počasí v první polovině týdne nám bude přinášet západní proudění z Atlantiku. V něm bude postupovat málo výrazný frontální systém, který ve středu zasáhne naše území. Za ním se nad jižní Skandinávií vytvoří tlaková výše a kolem ní k nám pronikne od severu chladný vzduch," sdělil Jan Pavlík z Českého hydrometeorologického ústavu.

Tlaková výše bude počasí na našem území ovlivňovat pravděpodobně do začátku dalšího týdne. Přinese slunečné počasí, postupně se však budou vytvářet mlhy a nízká oblačnost.

V pondělí očekávejme oblačno až polojasno, ojediněle déšť, ve východních Čechách a na západě Moravy zpočátku zataženo, místy déšť. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 8 až 4 stupňů, při malé oblačnosti až 1 stupeň, nejvyšší denní se pak vyšplhají k 12 až 16 stupňům, na horách pouze k 9.

I úterý bude oblačné, ale přeháňky hlásí meteorologové pouze na severu, na horách (v nadmořských výškách nad 1 200 metrů) budou smíšené. Nejnižší noční teploty 8 až 4 stupně, nejvyšší denní 9 až 13.

Převážně oblačno, na severu až zataženo, místy občasný déšť - takové počasí hlásí předpověď na středu. Na severu v horách se musí připravit na déšť se sněhem. Nejnižší noční teploty 7 až 3 stupně, nejvyšší denní 7 až 11.

Po oblačné středě s občasným deštěm nás ve čtvrtek čeká opět oblačno, tentokrát ale místy s přeháňkami, na horách opět smíšenými, někde dokonce sněhovými. Nejnižší noční teploty klesnou až k nule, nejvyšší denní se vyšplhají až 11 stupňům.

Vyhlídka od pátku do pondělí je následující: "Předpokládáme, že bude polojasno až skoro jasno, zpočátku na severovýchodě ojediněle přeháňky, na horách sněhové. Později se místy budou tvořit mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší noční teploty 1 až -4 stupně, později při nízké oblačnosti kolem 3 stupňů, nejvyšší denní 6 až 11," předpovídá Pavlík.

Předpověď počasí Aktuální předpověď počasí:
pocasi.idnes.cz
Předpověď počasí


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video