Slováci jezdí nakupovat na Moravu

Brno, Malacky - Radost tuzemských obchodníků na jedné straně, vyvolává vztek a obavy u jejich slovenských kolegů. Především o víkendu totiž směřují stovky Slováků za nákupy do jihomoravských nákupních center. Slováci ve velkém skupují potraviny i elektroniku. Cestu za nákupy do center, jako je brněnská Olympia, pořádají i slovenské cestovní kanceláře.

"Každý týden máme ve schránce asi tři letáky o tom, že můžeme jet o víkendu do Olympie. Spousta lidí tam jezdí na rodinný výlet a přitom si nakoupí. Do nákupních center na jihu Moravy lidé jezdí častěji než na kdysi oblíbené nákupy do Polska," řekla Hana Gabrišová z Malacek.

CENY POTRAVIN V KČ

Potravina   Morava   Slovensko
Mléko              14             22
Rama               21            39
džus                20             28

Bude se psát petice
Slovenští obchodníci už dokonce uvažují o sepsání petice, ve které by upozornili na to, že tlak velkých nákupních řetězců z Moravy nemohou přežít. "Jsme dražší, ale prostě níž s cenami už jít nemůžeme, to bychom prodělali. Mělo by se zavést clo a vláda by měla chránit domácí obchodníky, jinak zkrachuje," poznamenal Roman Husár, který má v Malackách obchod s potravinami a s elektronikou.

Co říkají na chystané petice obchodníků v příhraničí sami Slováci? "Vím, je to pro obchodníky zlé, ale co se dá dělat. Ceny za potraviny jsou neúměrně vysoké a to, že tady lidé nemají peníze, se projevuje už i v obchodech s ošacením. Zboží je cenově přístupné, ale nekvalitní," řekla Anna Bártková ze Zvolena. "Proč bychom na jih Moravy nejezdili, všechno tam pořídíme daleko levněji, obchodníci musí vycházet zákazníkům vstříc," dodala Martina Karolová z Kútů.

Na Moravě jsou rádi
Moravští obchodníci jsou spokojeni. V Olympii, která je nejčastějším cílem zájezdů, tvoří Slováci jednu třetinu zákazníků. "Hlavně o sobotách a nedělích nakupují oblečení a málokdy odejdou z obchodu s prázdnou," řekla prodavačka z jednoho z obchodů v Olympii. I v břeclavské prodejně Billa Slováci nakupují ve velkém. "Jezdí většinou po výplatách. Přijede i celý zájezd, nakupují ve velkém, hlavně potraviny, mléko, mouku, kávu, máslo," řekla Dagmar Karpiaková, hlavní pokladní v břeclavské Bille. "Můžu říct, že je to náročné. Zdá se mi ale, že to v poslední době polevilo. Bývalo to horší, hned poté, co se začalo vyplácet DPH."

Fronty u hranic
O víkendech se kvůli nakupujícím Slovákům tvoří na hranicích občas fronty. "Je jich hodně a nejvíc o víkendu. Berou to zřejmě jako rodinný výlet do nákupních center," uvedl vedoucí směny na celnici na Staré cestě u Lanžhota na Břeclavsku Jiří Janulík. Ve všední dny tudy projede na sedmdesát Slováků. O víkendu je to mnohdy i třikrát tolik. "Když někdy přijedou naráz nebo nedej bože celý autobus a přijde si pro potvrzení o vrácení DPH čtyřicet lidí k okýnku a my kontrolujeme, jestli to opravdu vezou, chvilku to trvá," dodal Janulík.

Fronty se také tvoří o víkendech ve Starém Hrozenkově nebo v Hodoníně. "Vzhledem k tomu, že vzdálenost mezi Hodonínem a Holíčem je jen asi čtyři kilometry, jezdí sem každý den. Dokonce už i pro benzin si začali jezdit," řekl včera ráno vedoucí směny na celnici v Hodoníně. "Na provozu celnice je to cítit o víkendu a když je po výplatách. To bývá kruté," dodal.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video