Zářivky ve třídách

Zářivky ve třídách | foto: Profimedia.cz

Školy budou předělávat světla, zářivky musí být rovnoběžně s okny

  • 139
Chodí vaše dítě do třídy, kde se zářivky rozsvěcují po řadách – nejdříve ta u tabule a nakonec ta vzadu? Pak škola porušuje hygienickou vyhlášku a hrozí jí pokuta.

Podle předpisů musí být světla rovnoběžná s okny. Když se začne stmívat, mohou si žáci rozsvítit jen světla u dveří, později uprostřed a nakonec u okna. Jinak si, tedy alespoň podle autorů předpisu, kazí oči a škola musí celé osvětlení předělat.

Výjimky z hygienické vyhlášky, které školy až dosud dostávaly, končí. A zřizovatelé škol nad tím kroutí hlavou.

. Infografika

Podívejte se, jak má vypadat osvětlení ve třídě

"Kdybychom předělali světla ve všech třídách, stálo by nás to devět milionů korun. Je to naprosté vyhazování peněz," říká primátor Kladna Dan Jiránek. Město se snaží získat odklad minimálně o další rok. Zatím neví, zda mu hygienici vyhoví.

"Za podstatnější považujeme třeba výměnu střechy na škole, kam zatéká, ne přepojování světel," říká náměstek primátora Miroslav Bernášek.

Kladenský magistrát považuje hygienickou vyhlášku za typický případ, kdy Češi přebírají normy z Bruselu bez zapojení zdravého rozumu.

Ministerstvo zdravotnictví, které vyhlášku vydalo, kritiku odmítá. "Jde o optimální osvětlení, aby žáci nebyli oslňováni a ani si nestínili místo, na kterém plní úkoly. Je to zdůvodněno lékařsky i vědecky," říká mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt.

Vyhláška podle něj nijak nesouvisí s evropskými předpisy. Eva Sovová z Hygienické stanice kraje Vysočina upozorňuje, že školy nemohou doufat v žádné výjimky. "Můžeme nanejvýš prodloužit lhůtu, ale jen tam, kde k tomu jsou technické důvody," upřesňuje.

Zda se odklad povede vyjednat kladenským školám, není jasné. Místní hygienici, kteří mají na starosti školy, nebyli k zastižení. Jana Tomicová z Hygienické stanice Středočeského kraje však potvrdila, že školy nemohou počítat s odkladem donekonečna. Pokud brzy osvětlení nepředělají, budou dostávat pokuty. Zákon umožňuje v extrémním případě udělit až statisícové sankce.

Lékař: Je to naprostá blbost
Hygienici shodně argumentují tím, že do zdraví dětí se vyplatí investovat. Předpisy o osvětlení však zpochybňuje oční lékař Josef Hycl z kliniky Lexum. "Je to naprostá blbost. To, odkud světlo svítí, nemá vliv na zrak dětí. Maximálně se mohou cítit nepohodlně," říká Hycl.

Oči by si děti mohly "kazit", pokud by světlo bylo moc intenzivní, nebo naopak nedostatečné. To však u běžných zářivek s krytem nehrozí.

Učitelé připomínají, že teď musí svítit v celé třídě, i když učí třeba jen deset dětí na výběrový předmět. Dříve mohli při takové výuce svítit jen v předních řadách.

Hygienická vyhláška se netýká jen osvětlení. Školy mají mít třeba i ventilátory na toaletách či určitý počet metrů čtverečních hřiště na jedno dítě. MF DNES nedávno upozornila na to, že přísné předpisy odrazují firmy od zakládání mateřských škol, kterých je v Česku málo.

Ministerstvo zdravotnictví však nehodlá ustupovat. "Připravujeme novelu, ale neuvažujeme, že by byla mírnější. Školy měly na zavedení nových opatření několik let," říká mluvčí Cikrt.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video