Diskuze

Minus šest tisíc učitelů. Absolventi vysokých škol volná místa nezaplní

Školství čeká v příštích letech vlna odchodů do důchodu, učitelů je každým rokem méně. Už nyní jich chybí na školách zhruba šest tisíc a ani do budoucna jich nebude dost. Chybějící pedagogy většinou nahrazují lidé bez patřičného vzdělání, jako jsou například studenti vysokých škol nebo lidé z praxe.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

Znám kolegu, který má vystudovanou pedagogickou fakultu. Dokonce měl myslím i matematiku. Rok nesehnal žádné místo. Nejbližší nějakých 120 km od bydliště. Už pracuje v jiném oboru.

Je to asi o regionech. V Praze asi nebude problém, ale mimo to nebude tak horké, protože plat není tak hrozný. Každý by chtěl více, to je jasné a přeji to učitelům, protože jsem se vždy setkal s hodně dobrými. Ale nemyslím, že je to tak katastrofální.

1 0
možnosti
DP

D40a76v84i61d 30P28e78t89r

26. 5. 2019 17:13

To bylo v době tak 2005 až 2015, podobnými případy se také posunul průměrný věk učitelů a teď budou odcházet velké počty do důchodu a najednou bude velký nedostatek. Je to dáno naprostým neplánováním, přece u ZŠ lze vědět 6 až 15 let dopředu, kde kolik a s jakými aprobacemi budou zaapotřebí učitelé a tolik jich lze nechat studovat, jinak je systém nestabilní a "kmitá"= v jednu dobu je přebytek, pak najednou mnoho chybí,...

0 0
možnosti
LP

Není divu, když mají za práci plat odpovídají zaučené prodavačky. Plat kvalitních učitelů by se dávno měl pohybovat okolo sto tisíc, zvláště, když je plat vyplácen v znehodnocené české koruně.

0 3
možnosti
LM

Mám kamaráda. Vystudoval dopravní fakultu, celý život pracuje v oboru (logistika, mezinárodní obchod, námořní, železniční a silniční doprava), má řadu odborných a mezinárodních certifikátů.

Před pár lety ho jeho známá, ředitelka střední školy, požádala, jestli by jim mohl vypomoci s výukou odborných předmětů - právě logistika, mezinárodní doprava a dopravní ekonomie. Přesně jeho obor. Kývl na externí spolupráci a učí. Studenti i kolegové - pedagogové jsou nadšení, protože jeho předchůdce byl sice "studovaný pedagog", ale o oboru netušil vůbec nic. Přednášel z jedněch starších skript, kterým ani sám nerozuměl a na případné dotazy studentů nedokázal odpovědět. Jeho výuka bylo pouhé bezmyšlenkovité opisování skript.

To se s příchodem mého kamaráda změnilo a při loňských maturitách prošli všichni jeho studenti v odborných předmětech za jedna a za dva. Trojka žádná.

Teď naši "odborníci" ve školství přišli s myšlenkou, že mnohaletá odbornost není důležitá, zato pedagogické vzdělání je nezbytné. Pokud tato blbost projde do praxe, od příštího roku opět nebude mít tento předmět kdo učit. Vlastně možná že ano. Opět nějaký absolvent pedagogické fakulty, který bude přednášet ze skript, kterým nerozumí...

4 0
možnosti
PV

P24e82t98r 14V95o53č72k90a

26. 5. 2019 9:33

Nezpochybňuji váš konkrétní příklad a pokud jde o důležitost odborné praxe, tak v tomto smyslu je zajisté k nezaplacení, ale příliš to ve výsledku zobecňujete;-)

2 1
možnosti
JH

"Potřebnou kvalifikaci by si měli doplnit do tří let, ve škole by jim měl dva roky pomáhat zkušený kolega."

Takže budou asistenti nejen pro inkludované, ale i pro učitele?

0 0
možnosti
DN

Zato managerů, neziskových začleňovačů a jim podobných nejrůznějších ...-ogů máme až moc

2 1
možnosti
MS

M88a47r52k 98S98t22e49i62n

26. 5. 2019 11:06

Přesně a pak nejsou peníze na učitele a lékaře, zato vyhazujeme prostředky neziskovkám které zkoumají rovnost pohlaví, připadá mi to jako za komunistů Ústav vědeckého ateismu.

0 0
možnosti
JK

Většina lidí na pajdáku nikdy neuvažuje, že by skutečně učila. Jdou si pro magistra, přiznejme si že pajdák není těžká škola.

5 1
možnosti
MS

M49a52r55k 82S77t69e26i43n

26. 5. 2019 11:28

No není to tak jednoduché, třeba jazyky a čeština, matematika, fyzika, i ten dějepis není zadarmo. Největší pohoda je asi občanka, přírodopis, VV, Tv a speciální pedagogika a sociální pedagogika - to je opravdu zašívárna pro policajty. Ovšem kdo s jazyky bude učit že?, když si jinde vydělá víc.

0 0
možnosti
VF

Ubrat učitelům byrokracii a trochu to pomůže. Dnes učitelé musí vykazovat kdeco. Je to nudné a většina i o ničem. Podobně jako u doktorů, kdy pro vykazování mají na pacienta jen půlku času.

2 0
možnosti
OH

Stejný nadpis byl v odkazu na teletextu ČT, ale v článku pak bylo opakovane číslo 1800, takže je otázkou, co je tedy správně...

0 0
možnosti
JP

J14i14ř85í 12P50a85u10l

26. 5. 2019 7:20

Neni nad to, kdyz postavite analyzu na zaklade dat, ktere ziskate od osob, ktere jsou v dane oblasti "ve stretu zajmu". :-)

0 0
možnosti
VK

Neměli by tedy studenti podepisovat,že třeba 5 let nepůjdou mimo obor a když by to nedodrželi,tak by si měli studia zaplatit?

Doktory by tohle mělo v nemocnicích udržet,tak proč ne učitele ve školách :))

2 3
možnosti
MS

Když to není jen tak. Jak chcete nutit někoho aby učil? A jaká bude kvalita, takového učitele? Několik mých známých ze státního školství odešlo, kvůli celému systému. Svět se mění a školství zůstává někde v socialismu. A překvapivě to nefunguje. Dokud nezačnou od základů, tak za chvilku se jim to sesype jako dům z karet.

2 1
možnosti
ŠF

Absolventů a tedy i vystudovaných učitelů je dost. Jiná věc je, že ve školách je často nepřátelská atmosféra, která mladým učitelům příliš nepřeje. Vždycky se ve vedení školy najde někdo nekriticky ambiciozní, kdo si plete školu s kasárnami.

3 2
možnosti
DP

D75a45v41i31d 46P23e51t27r

26. 5. 2019 17:26

To je důsledek doby, kdy někdo starší dostal mladšího "na starost" a tomu mladšímu, pak dali vyšší plat, než tomu, co ho zaučoval a už i něco uměl. Pak se z toho vyvinulo "poraď si sám, když máš vyšší plat", a to znamenalo, že mnoho těch mladších odešlo.

0 0
možnosti