V Česku je kolem 300 různých studijních oborů, což je podle RNDr. Jany Strakové v mezinárodním srovnání hodně. „Nutí to mladé lidi k příliš časné specializaci, kterou často ani nevyužijí, protože více než polovina z nich nastupuje hned po škole do jiné profese, než kterou vystudovali. Což je velmi neekonomické.“ | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Víceletá gymnázia a výběrové třídy vedou k selekci, ne vzdělávání, míní vědkyně

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Už třetí ministr této vlády přichází s novou „sprchou“ nápadů, jak proměnit české školství. Ne že by to nepotřebovalo. Jaká jsou skutečně nejbolavější místa našeho vzdělávacího systému? O tom jsem si povídala s docentkou Janou Strakovou z Ústavu výzkumu a rozvoje vzdělávání Pedagogické fakulty UK, která se výzkumem školství zabývá více než 30 let.

„Pořád pracujeme s předpokladem, který platil v minulém století, že s dovednostmi a znalostmi, jaké děti získají ve škole, si vystačí celý život. Ale to už dávno není pravda,“ říká v rozhovoru. Je pro rušení 9. třídy, jak navrhuje nový ministr? Co si myslí o známkování? A proč by zrušila víceletá gymnázia?

Měla jste jako dítě ráda školu?
Školu jsem měla ráda kvůli kamarádům. Byla jsem jedináček, takže vrstevníci pro mě byli hodně důležití. Nejdůležitější vzpomínky, když se mě zeptáte na školu, se proto týkají spolužaček a spolužáků.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, Téma

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video