Škola mění výsledky zkoušek

Ostrava - V rodinách dětí, které dělaly přijímací zkoušky na víceleté Gymnázium v Ostravě-Hrabůvce, vládnou emoce. Žáci pátých tříd základní školy, kteří se nejprve radovali z úspěchu, teď polykají slzy. Naproti tomu mnohé z dětí, které podle prvních výsledků skončily mezi posledními, jásají, že budou studovat. Škola totiž chybně zpracovala výsledky testů a musela je změnit. Pořadí se otočilo.

Nadšení z úspěchu vystřídal pláč
"Dcera byla  spokojená s tím, jak vyplnila testy. Proto ji i nás velmi překvapilo, že skončila mezi  posledními ze sto sedmdesáti dětí. Dcera brečela, že je hloupá. Nechtěli jsme tomu  věřit, protože vyhrává matematické olympiády i jiné školní soutěže," líčí matka dívky,  která si nepřála zveřejnit jméno.

"Rostly v nás pochybnosti o regulérnosti  zkoušek  a jejich vyhodnocení," přiznává.
Se stejnými pocity se mnozí rodiče vydali ve středu ráno do školy. Ředitel odhalil chybu a odpoledne vyvěsil nové výsledky.

"Poté se dcera ocitla v první dvacítce," raduje se žena. "Chápu, že se to může stát. Dcera se vzpamatuje. Ale je mi líto dětí, které se radovaly a teď je vše jinak. Škola tím připravila perné chvíle všem."

Škola náhle změnila výsledky
Pocity zklamání se změnily v nečekanou radost i v rodině  desetiletého Jiřího Hykela z Ostravy-Hrabové. "Kluka mrzelo, že skončil až stopadesátý, protože měl pocit, že testy zvládnul dobře," líčí otec Dalibor Hykel.

"Ale nebral to nijak tragicky. Vysvětloval jsem mu předem, že když se na gymnázium nedostane, nic se neděje," podotkl muž.

Teprve dopoledne se chlapcův otec dozvěděl, že škola změnila výsledky. "Máme ohromnou radost. Syn je na 38. místě. Manželka to ještě neví, ale nechám jí vzkaz. Určitě upeče dort na oslavu," radoval se muž.

Chyba byla v počítačovém programu
Ředitel gymnázia Jiří Svrčina netají, že stále přijímá rodiče, kterým vysvětluje, jak k situaci došlo. "Stejně jako řada dalších škol jsme použili testy připravené nadací Scio. Vše bylo v pořádku, ověřili jsme si to i na zkušebních testech, ale opomněli nám sdělit jednu maličkost. Nevěděli jsme, že před tím, než nahrajeme a spustíme ostrou verzi programu, musíme počítač restartovat. Tahle banální drobnost způsobila u nás i v dalších dvou gymnáziích z jiných regionů obrovskou tragédii," líčí.

Gymnázium v Ostravě-Hrabůvce přijímá jen 59 ze 171 dětí, které dělaly zkoušky. Mezi těmi, kteří se dočkali zklamání, je i chlapec, který se ze 32. propadl na 128. místo. "Po zveřejnění prvních výsledků zavládla ohromná radost. Protelefonovali jsme spoustu peněz, abychom dobrou zprávu sdělili všem příbuzným," přiznává chlapcův otec, který nechtěl zveřejnit jméno.

"Teď jsme samozřejmě zklamaní. Kluk to obrečel. Ale my mu vysvětlujeme, že není nic ztraceného. Může se na gymnázium dostat za čtyři roky. My ho na zkoušky lépe připravíme."

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video