Skládka se likvidovat zatím nebude

Pozďátky - S likvidací skládky zvláště nebezpečných odpadů v Pozďátkách na Třebíčsku, z níž pátým rokem unikají do přírody nebezpečné látky, by se mohlo začít nejdříve koncem příštího roku. "Záleží to ale na tom, zda ministerstvo životního prostředí na ni uvolní peníze ze Státního fondu životního prostředí," řekla zástupkyně hejtmana kraje Vysočina Marie Černá po čtvrtečním jednání představitelů státní správy a samosprávy na třebíčském okresním úřadu.

Skládka vybudovaná za pětatřicet milionů korun byla otevřena v roce 1994. Královéhradecká firma IH-ENVI tam pak protizákonně přivezla deset tisíc tun zelené skalice. Na likvidaci tohoto odpadu dostala od Fondu národního majetku peníze, přesto ho neodstranila. Firma několikrát změnila vlastníka, poslední je v konkursu a kauzu již delší dobu řeší brněnský krajský soud.

"Řešení spočívá v převedení skládky na svazek 168 obcí, který se od roku 1992 zabývá likvidací tuhých komunálních odpadů v regionu. Ten státní úředníci považují za jediného z možných garantů, který by se mohl stát investorem sanace a příjemcem výjimečné dotace," uvedla Černá, která je předsedkyní svazku.

Svazek, na který se úředníci obrátili, je ochoten se akce ujmout za podmínek, že celou sanaci zaplatí stát a obce neponesou žádná rizika. Náklady se odhadují na osmdesát až sto milionů korun.

Aby mohly obce peníze ze Státního fondu životního prostředí dostat, musí jim ministr životního prostředí Miloš Kužvart udělit výjimku. Fond totiž likvidaci nebezpečných skládek nepodporuje.

"Navíc je třeba, aby náklady uhradil v celé výši, což nedělá," uvedla Černá.
K podání žádosti je třeba vypracovat ekonomický rozbor, který bude podložen analýzami stavu skládky a okolí. "Jen to přijde na statisíce korun," konstatovala.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video