Silvestr nahnal do útulků další psy

Praha - V těchto dnech majitelé psů uteklých za silvestrovské noci i nadále kontaktují dva největší pražské útulky. Ale telefonují tam i desítky lidí, kteří psy naopak našli. Dvacet psů přivezli pracovníci trojského útulku do tohoto zařízení jen kolem poslední prosincové půlnoci. Více než přijatých psů však bylo záznamů o psech pohřešovaných.

"Mnoho lidí, kteří psy našli, nám nález sdělili telefonicky spolu s popisem jejich vzhledu. Tak nám šetřili naprostý nedostatek místa v kotcích, ale psy jsme měli v evidenci," řekl vedoucí útulku Václav Steinbauer.

Pouhé dvě hodiny po půlnoci už zaznamenali téměř čtyřicet telefonátů a ještě v těchto dnech jejich příliv nekončí. Přestože je útulek se současným počtem psů tradičně nad možnostmi maximální kapacity, připravili ho pracovníci na každoroční silvestrovský nápor. "Využili jsme všech prostor a psy, kteří se spolu snášejí, jsme dávali dohromady. Připravovali jsme tak hlavně vyhřívané kotce, protože uteklí psi jsou většinou zvyklí na teplo bytu," řekl Steinbauer.

Majitelé ztracených psů podle něho často nebyli schopní do telefonu popsat vzhled toho svého, a tak ještě během oslav do Troje přijížděli.

Vinu na anonymitě psů nesou hlavně majitelé. "Pouze jeden pes měl psí známku a dva na obojku telefonní číslo," podotkl vedoucí útulku. Lidé tak nevzali na vědomí varování odborníků, kteří jim radili právě označení psů. Letošní konec roku považuje za podobný s těm minulým. Ale štěstí měli podle Steinbauera v tom, že během roku v útulku otvírali dvě nové haly, které jim ulehčily obtížné období.

Soukromý útulek v Dolních Měcholupech se zatím výjezdy a odchytem ztracených psů v ulicích nezabývá. "Nezaznamenali jsme proto na Silvestra výrazně zvýšený počet nových přírůstků. Máme však od hledajících majitelů štosy záznamů o těch ztracených," řekla Dagmar Kouřimová. Do tohoto útulku totiž denně telefonuje kolem padesáti majitelů, kteří pátrají po svých nezvěstných čtyřnohých kamarádech.

Jedno šťastné shledání se v Měcholupech povedlo. "Po Silvestru nám sem lidé přivedli zatoulaného jezevčíka. Neměl sice doporučované telefonní číslo na obojku, ale majitel naštěstí sám útulek kontaktoval," uvedla Kouřimová.

V současné době je tento útulek "papírově" v likvidaci, aby mohl být převeden pod správu města.

Záchranná veterinární služba musela během poslední noci minulého roku podniknout pouze jediný výjezd. Její pracovníci vezli dávku sedativ, které pro svého psa objednala žena z Jižního Města.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video