Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Policie řeší aplikaci pro seniory za tři miliony. Používá ji sedm lidí

  • 33
Policisté prověřují, jak spolek Senioři ČR využil téměř třímilionovou státní dotaci na mobilní aplikaci Turistiáda. Zatím podle serveru iRozhlas objevili padělané doklady. Spoluautor projektu tvrdí, že se ho spolek snažil uplatit. Jeho vedení to odmítá. Aplikaci zatím využívá jen sedm lidí.

Mobilní aplikaci Turistiáda vyvíjeli pro Svaz důchodců Milan Dvořák a Josef Nývlt několik let. Účelem aplikace je motivovat seniory, aby nachodili co nejvíc kilometrů – k tomu jim pomáhá přehlednými mapami či doporučeními na zajímavá místa.

Na vývoj aplikace autoři získali dotaci od ministerstva pro místní rozvoj téměř tři miliony korun. Nyní si však stěžují, že je po schválení dotace spolek od projektu odstavil.

„Z toho, co vím, tak peníze, které byly vyčerpány, nebyly téměř jistě použity v souladu s pravidly. Třeba část peněz byla investována do naprosto nesmyslných věcí. Například předsedové krajů dostali chytré telefony,“ uvedl Nývlt pro server iRozhlas.cz.

To potvrdil i tehdejší šéf svazu Oldřich Pospíšil. Zodpovědné je však podle něj za to nové vedení spolku, který nedávno změnil název na Senioři České republiky. 

Když si Dvořák chtěl o svém podezření promluvit s novým prezidentem spolku, exsenátorem Vladimírem Drymlem, kontaktoval ho viceprezident Miloslav Mrština s údajnou nabídkou peněz z dotačního programu. „Když to sečtu, celkem šlo o více jak půl milionu korun,“ uvedl Dvořák pro iRozhlas.cz. 

Mrština obvinění odmítá. „Proč já bych mu to nabízel? Nikdy nic takového, vím to stoprocentně. Já jsem mu jen četl ze smlouvy, co vyškrtli za peníze,“ komentoval Mrština pro server. Pro iDNES.cz doplnil, že v nejbližších dnech podá trestní oznámení za pomluvu.

Dvořák ale tvrdí, že si rozhovor nahrál. Současně podal trestní oznámení na zneužití dotace a podplácení. „Mohu potvrdit, že takové trestní oznámení prověřujeme a to pro podezření z trestného činu dotační podvod. Prověřování jako takové nemá zatím konkrétní závěr,“ potvrdil mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Projekt byl původně předražený, říká spolek

Spolek tvrdí, že si Dvořák stěžuje proto, že nové vedení Seniorů ČR rozpočet projektu snížilo z nadsazených šesti milionů na polovinu a následně ve spolupráci s ministerstvem seškrtalo další nepřiměřené náklady ve výši zhruba šest set tisíc korun.

„Pro pana Dvořáka tak po všech těch úpravách zbyla odměna ‚pouze‘ 110 tisíc korun, a tak začaly všechny problémy a přišlo jeho udání na policii,“ uvedli v reakci pro iDNES.cz Dryml i Mrština.

„Pan Dvořák dokonce akceptoval tuto částku a přislíbil její převzetí. Po podání trestního oznámení tak už ale neučinil a spolek tuto jeho odměnu vrátil s vyúčtováním dotace ministerstvu,“ uvedla mluvčí spolku Berill Mascheková. Zmíněnou nahrávkou údajného hovoru mezi Dvořákem a Mrštinou, jejíž část iRozhlas zveřejnil, policie podle spolku nedisponuje. 

Jen sedm uživatelů

Policisté v současnosti v reakci na Dvořákovo trestní oznámení vyslýchají svědky. Při vyšetřování už podle serveru iRozhlas narazili na padělané doklady. Dryml popírá, že by s dokumenty měl cokoliv společného.

„Opravdu nevím, jak se tam doklady dostaly a kdo je udělal. Já na to koukal jako zjara, protože to není možné. My máme jasně dané doklady, jak mají vypadat podle určitých čísel,“ rozvedl Dryml. Kontrolu projektu plánuje i ministerstvo pro místní rozvoj. 

Aplikaci navíc podle zjištění Radiožurnálu aktivně používá jen sedm lidí. „Bylo mi slíbeno, že se to zlepší. Teď je to asi kvůli počasí nebo já nevím,“ komentoval to Dryml.

Dodatečné vyjádření Milana Dvořáka

Ve čtvrtek 7. června jsme do článku přidali toto vyjádření:

Článek obsahuje nepravdivé a tendenční údaje. Projekt Turistiáda byl vědomě znehodnocen bývalým předsedou SDČR Pospíšilem a jeho kumpány ze Seniorpasu Petkovským a Vaculíkem. Nové vedení, Dryml, Mrština a Tojnar, byť byli na podvodné jednání upozorněni, namísto sjednání nápravy nekalosti lidí ze Seniorpasu podporují a odpovídají za kriminalizaci spolku SČR. Mrština lže! Peníze mi nabízel. Věřím, že viníci budou pohnáni k odpovědnosti, SČR očištěn a Turistiáda realizována v původním zadání.

Ing. Milan Dvořák


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video