Po osmi letech bylo třeba dorovnat inflaci, zdůvodňuje Senát své rozhodnutí

Po osmi letech bylo třeba dorovnat inflaci, zdůvodňuje Senát své rozhodnutí | foto: Lenka Nejezchlebová, iDNES.cz

Senátoři se inspirovali poslanci, zvýšili si příspěvky

  • 27
O více než tři tisíce korun měsíčně si senátoři zvýšili příspěvky na pražské byty. Rozhodl o tom hospodářský výbor horní komory. Na pronájem nebo podnájem bytu v Praze tak budou senátoři dostávat 17 tisíc korun měsíčně. Podobně si zvýšení peněžních náhrad na konci května odsouhlasili poslanci.

"Asi by nebylo správné, aby v každé komoře bylo to pravidlo jiné," komentoval rozhodnutí předseda výboru Ivan Adamec (ODS).

Podle něj není zvýšení příjmem jednotlivých senátorů, ale pouze dorovnává inflaci. Výše příspěvků se totiž osm let neměnila.

Navýšení se navíc netýká těch senátorů, kteří využívají ubytovnu v pražských Jinonicích. Pokryto bude v rámci už schváleného senátního rozpočtu, uvedl vedoucí Kanceláře Senátu František Jakub.

Peněžní náhrady za pronájem senátorských kanceláří horní komora - na rozdíl od dolní - zatím neřešila. Jejich navýšení se bude věnovat až koncem roku. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video