ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Senát zrušil povinnou maturitu z matematiky, chybí už jen Zemanův podpis

  • 454
Zrušení povinné maturity z matematiky podpořil Senát. Už chybí jen podpis prezidenta Miloše Zemana. „Matematika je gymnastika mozku,“ zastal se před hlasováním matematiky šéf Senátu Miloš Vystrčil z ODS. Podle dosavadního znění školského zákona měli studenti některých oborů poprvé povinně maturovat z matematiky v roce 2021.

Konec povinné maturity z matematiky podpořili na začátku května poslanci. S návrhem, aby studenti povinně z matematiky příští rok maturovat nemuseli a  mohli si nadále vybírat mezi matematikou a zkouškou z cizího jazyka, přišel ministr školství za ANO Robert Plaga. Zdůvodnil to tím, že dosavadní systém výuky matematiky zatím neodpovídá maturitním nárokům.

„Na můj vkus to bylo ve Sněmovně projednáváno dlouho,“ postěžoval si senátorům Plaga. „Nikdo neruší výuku matematiky a nezpochybňuje její důležitost,“ zdůraznil ministr školství.

Mezi senátory byli hlasití zastánci zachování povinné maturity z matematiky, ale nebylo jich dost. „My tady zase snižujeme laťku. Zrušit maturitu z matematiky je zásadní chyba,“ oponoval řekl Patrik Kunčar z KDU-ČSL.

Matematiky se zastal i šéf Senátu Miloš Vystrčil. Učí podle něj kritickému myšlení. Připustil ale, že je ve „střetu zájmu“, protože dřív učil právě matematiku a také fyziku. „Jsem pro povinnou maturitu z matematiky. Jednoznačně,“ řekl senátor z klubu Starostové a nezávislí Michael Canov. 

Naopak senátor a bývalý rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek podpořil zrušení povinné maturity z matematiky. „Studentům to dává aspoň minimální míru jistoty,“ řekl Bek. Ministra Plagu označil za důstojného hrobníka maturit v současné podobě, protože si podle něj zaslouží větší změnu. Podle Jiřího Drahoše by byla užitečnější debata o celkové podobě maturity v 21. století.

Školy budou moci zakázat používání mobilů

Novela školského zákona, kterou potvrdili senátoři, počítá také s tím, že škola bude moci omezit či zakázat používání mobilních telefonů nebo jiných elektronických zařízení dětmi, žáky nebo studenty, s výjimkou jejich používání v nezbytném rozsahu ze zdravotních důvodů.

„Mobil je dobrý sluha, ale zlý pán,“ komentoval to ministr Plaga. „Neměl by to být žrout času o přestávkách,“ uvedl ministr školství.

Jaromíra Vítková, senátorka za Blansko z KDU-ČSL chtěla do zákona doplnit možnost distanční a kombinované formy vzdělávání i pro základní školy. K hlasování o jejím návrhu se ale senátoři nakonec nedostali, protože schválili verzi, kterou přijali už poslanci.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video