Pecinův protikorupční balíček byl v Senátu zamítnut.

Pecinův protikorupční balíček byl v Senátu zamítnut. | foto: ČTK

Senát zamítl Pecinův protikorupční balíček, platit definitivně nebude

  • 150
Senát zamítl protikorupční balíček ministra vnitra Martina Peciny, který mimo jiné zavádí korunního svědka a upravuje protikorupčního agenta. Senátoři poukazovali na to, že předloha řeší boj s úplatkářstvím sporným způsobem a nemohou ji už měnit.

Dnešní verdikt horní komory znamená, že zákon končící vlády platit nebude. Nová Sněmovna už totiž o jeho osudu rozhodovat nemůže.

Výhrady proti balíčku měli nejen senátoři pravice, nesouhlasili s ním ani někteří sociální demokraté. Pro přijetí hlasovalo jen 25 senátorů ze 70 přítomných. Ve Sněmovně přitom i přes obstrukce podporu získal. (více čtěte zde)

Pecina při dlouhé odpolední debatě vyslechl mnoho výhrad. Senátoři nesouhlasili se sporným institutem korunního svědka a protikorupčního agenta. Ten by podle některých mohl vést k většímu riziku korupce a zvětšil by pravomoci policie. "Je třeba odstraňovat příčiny, ne následky," uvedl Jaroslav Kubera (ODS), který si postěžoval na to, že předloha byla předložena pozdě a Senát ji nemůže měnit.

Pecina bojoval marně. "Korupce nejvíce poškozuje morálku, veřejné rozpočty a podnikatelské prostředí," obhajoval předlohu Pecina, kterého prý překvapilo, že se zpolitizovala. Končící ministr vnitra přiznal, že jde o propolicejní balíček, jak o něm hovořili kritici z ODS.

Mluvil o rozšíření možnosti odposlechů a pravomoci policie zjišťovat údaje o daňových přiznáních. "Kvůli těmto dvěma opatřením nevznikne z České republiky policejní stát," uvedl. Naději na úspěch ale Pecina podle očekávání neměl.

Neprošel ani zákon o lobbování

Senátoři zamítli také zákon, který měl regulovat lobbing. V bývalé Sněmovně ho prosadili sociální demokraté s komunisty a zelenými.

Podle senátorů by ale zákon nerovnoměrně omezoval ústavní práva a vynutil by si další byrokracii. Nejasné zůstávalo také vymezení lobbisty. Ani toto senátní veto nemohou noví poslanci přehlasovat.

Pro zamítnutí zákona hlasovalo 38 ze 65 senátorů, mezi nimi i dva sociální demokraté. Proti odmítnutí hlasovali jen dva členové horní komory - Alena Gajdůšková z ČSSD a Jiří Čunek z KDU-ČSL. Dalších 25 lidí se hlasování zdrželo.

Zákon o lobbingu počítal s tím, že by se každý lobbista musel registrovat u ministerstva vnitra. Veřejní funkcionáři by schůzky s nimi hlásili jednou za čtvrtletí ministerstvu vnitra, poslanci a senátoři svému mandátovému výboru. Setkání by hlásili i lobbisté. Pokud by jedna ze stran tato pravidla porušila, hrozila by jí až milionová pokuta, případně pětiletý zákaz činnosti. Výjimku by měli představitelé obcí a krajů, u nichž by pravidla nebyla vymahatelná.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video