Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Lenka Nejezchlebová, iDNES.cz

Je WHO příliš pročínská? Tchaj-wan do ní patří, naléhá Senát na vládu

  • 22
Vláda by měla podle Senátu podpořit plné začlenění Tchaj-wanu do Světové zdravotnické organizace, ze které byl vyloučen v roce 2016. WHO bývá kritizována za svou pročínskou orientaci. Ostrovní země, kterou pevninská Čína považuje za svou součást, je ale podle horní komory úspěšná v boji proti koronaviru a může jít příkladem.

„Tchaj-wan zatím zaznamenal jen tisíc případů onemocnění covid-19, což z této země činí jeden z modelů boje s pandemií, a je proto ve společném zájmu sdílet jeho zkušenosti,“ stojí v usnesení, které připravil předseda senátního zahraničního výboru Pavel Fischer.

Tchaj-wan se jednání organizace WHO mohl do roku 2016 účastnit jako pozorovatel, poté byl z jednání organizace na nátlak Číny vyloučen. Senát s tím nesouhlasí, poškodilo to podle něj zájmy 23 milionů Tchajwanců a znemožnilo účast země na zvládnutí pandemie i na reformě WHO.

Předseda senátního výboru pro lidská práva Jiří Drahoš připomenul loňskou návštěvu senátorů na Tchaj-wanu i jeho pomoc Česku se zvládáním epidemie, což se odrazilo také v usnesení.

Kromě respirátorů a roušek Tchaj-wan daroval Česku i pět linek na výrobu těchto ochranných prostředků. Tyto linky vyrábějí pět milionů respirátorů měsíčně, podotkl předseda Senátu Miloš Vystrčil. Už před rokem při převzetí prvního daru zdravotnických roušek uvedl, že EU i WHO by měly využít poznatků Tchaj-wanu v boji s koronavirem.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger, jehož se výzva také týkala, se jejího projednávání nezúčastnil. Krátce po začátku schůzi horní komory opustil poté, co Senát dokončil projednávání bodů, jejichž byl předkladatelem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video