ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Senát kývl na ústavní právo bránit se zbraní sebe i jiného člověka

  • 398
Senátoři schválili doplnění Listiny základních práv a svobod o právo bránit se zbraní sebe i život jiného člověka. Ústavní zákon má podle šéfa senátního klubu ODS Martina Červíčka a dalších 34 senátorů ztížit změny vedoucí k odzbrojování veřejnosti a vychází z petice proti snahám Evropské unie omezit vlastnictví zbraní. Návrh Senátu nyní projedná Sněmovna.

Změnu Listiny základních práv a svobod podpořilo 41 ze 69 přítomných senátorů. Ke schválení návrhu zatím nebyla potřebná ústavní většina, tu budou muset navrhovatelé v Senátu najít, jestliže změnu podpoří alespoň tři pětiny, tedy nejméně 120 poslanců.

Předseda senátního klubu ODS Martin Červíček

„Jde o explicitní ochranu života,“ řekl Červíček. Změnu podpořil i šéf ústavně-právního výboru Senátu Miroslav Antl zvolený za sociální demokracie. „Prosím všechny senátory o toto zásadní doplnění Listiny,“ řekl Antl. Odvolal se na voliče v regionu, kteří ho masivně žádají o zakotvení tohoto práva.

„Právo bránit život svůj či život jiného člověka i se zbraní je zaručeno za podmínek, které stanoví zákon,“ to je věta, která by podle senátorů mohla přibýt do Listiny základních práv a svobod.

Je to jen deklarace, odmítl změnu Dienstbier

„Už dnes je možné bránit život se zbraní v ruce,“ oponoval návrhu exministr Jiří Dienstbier z ČSSD. Hlavním cílem je podle něj ochrana práv držitelů zbraní. Návrh zákona označil za pouhou politickou deklaraci.

„Chceme ukázat všem okolo, že na tyto věci si nechceme nechat sáhnout,“ řekl senátor za KDU-ČSL a bývalý předseda strany Jiří Čunek.

Pokud Senát návrh podpoří, dostanou ho k posouzení poslanci, kteří přitom před pár dny začali schvalovat změnu zákona o zbraních, aby Česko vyhovělo evropské směrnici a nemuselo platit pokutu.

Jde třeba o to, zda se zkrátí na poloviční dobu pěti let doba platnosti zbrojního oprávnění. Vládní norma ruší papírové doklady a zavádí nové kategorie zbraní. Pokud by lékaři získali podezření, že jejich pacient trpí nemocí nebo vadou, které vylučují nebo omezují jeho zdravotní způsobilost, nemuseli by podle novely ověřovat, zda je držitelem zbrojního průkazu přes policii, ale přímo by se mohli podívat do registru. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video