Jan Svatoň jako přísedící u jedné z kauz u Nejvyššího správního soudu v Brně....

Jan Svatoň jako přísedící u jedné z kauz u Nejvyššího správního soudu v Brně. (12. prosince 2017) | foto: ČTK

Senát schválil návrh prezidenta, aby byl Svatoň novým ústavním soudcem

  • 15
Bývalý děkan brněnské právnické fakulty Jan Svatoň bude novým ústavním soudcem. Kandidát prezidenta Miloše Zemana získal jasnou podporu Senátu. V tajné volbě Svatoně podpořilo 57 z 68 přítomných senátorů. „Chtěl bych velmi poděkovat za projevenou důvěru,“ řekl po zvolení Svatoň.

Před tím v kandidátské řeči řekl, že si je vědom vědom významu Ústavního soudu, ale také jeho odpovědnosti před společností. Chtěl by dbát nejen na kontrolu ústavnosti, ale také na důsledný respekt k právům a svobodám jednotlivců a skupin, nediskriminaci a sociální solidaritu.

Svatoň má v patnáctičlenném týmu ústavních soudců obsadit místo po Kateřině Šimáčkové, která předloni odešla k Evropskému soudu pro lidská práva.

Prezident Miloš Zeman loni na jaře na místo Šimáčkové navrhoval advokáta Petra Poledníka, to ale Senát neschválil. Svatoňovu kandidaturu podpořily senátní ústavně-právní výbor i výbor pro lidská práva.

Svatoň byl v letech 2001 až 2007 děkanem Právnické fakulty Masarykovy univerzity. Později zastával pozici prorektora pro sociální záležitosti a další vzdělávání. Je odborníkem na ústavní právo a státovědu. V minulosti byl asistentem ústavního soudce Vojena Güttlera, nyní působí ve stejné pozici u soudce Vladimíra Sládečka.

Kvůli vyšetřování podvodů půjde prolomit bankovní tajemství, schválil Senát

Senát schválil návrh zákona, který umožní ministerstvu financí prolomit bankovní tajemství při spolupráci s Evropským úřadem pro boj proti podvodům (OLAF). Bude mít právo vyžádat si od bank a družstevních záložen výpis transakcí a získávat také informace v centrální evidenci účtů.

Za podvod označuje zákon také úplatkářství nebo jiné protiprávní jednání poškozující nebo ohrožující finanční zájmy Evropské unie. Podrobně popisuje způsob opatřování záznamů transakcí a stanovuje povinnost mlčenlivosti o všech údajích včetně sankcí za její porušení.

„Přijetí navrhovaného zákona je nezbytné pro splnění nově zavedené povinnosti členského státu poskytovat Evropskému úřadu pro boj proti podvodům v rámci jeho vyšetřování údaje z Centrální evidence účtů, bezpečnostních schránek a záznamy peněžních transakcí,“ řekl v Senátu ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS.

V rámci související novely zákona o bankách a zákona o spořitelnách a úvěrových družstvech se rozšiřuje seznam možných průlomů bankovního tajemství o možnost, aby si ministerstvo financí při spolupráci s OLAF mohlo vyžádat výpis transakcí.

Pro návrh zákona hlasovalo 60 ze 70 přítomných senátorů. Potvrdit ho ještě musí prezident Miloš Zeman.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video