Miloš Zeman | foto: ČTK

Žaloba senátorů na Zemana se zatím odkládá. Není to jednoduché, řekl Holeček

  • 250
Možnost, že senátoři podají ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana, se zatím odkládá. Bezpečnostní složky by nejprve podle senátorského klubu Starostů a nezávislých měly Senátu sdělit, zda prezident Miloš Zeman svým nedělním projevem ke kauze Vrbětice porušil ochranu utajovaných skutečností, a vyzradil tak tajné informace cizím mocnostem.

Ústavní právníci by pak podle šéfa senátního klubu STAN Petra Holečka měli posoudit, zda Zeman porušil ústavu. „Nic není tak jednoduché, jak vypadá,“ řekl Holeček.

Právní analýzu Zemanových výroků si zadal i senátorský klub ODS a TOP 09, řekl jeho předseda Zdeněk Nytra.

Ve snaze podat ústavní žalobu na Zemana se hodně angažuje například senátorka KDU-ČSL Šárka Jelínková.

Advokátka Hana Kordová Marvanová řekla, že prezident vrazil kudlu do zad české diplomacii a zpochybnil důvěryhodnost Česka. Marvanová spolu s Václavem Němcem a Michaelem Kocábem iniciovala vznik petice k podání žaloby za velezradu na prezidenta Miloše Zemana.

„On už nevystupuje jako prezident České republiky, ale jako obhájce a agent Ruska. Dlouhodobě to podle mě naplňuje znaky skutkové podstaty velezrady, kdy je ohrožená i svrchovanost a bezpečnost České republiky,“ řekla Marvanová v Rádiu Impusl s tím, že dokonce prezident sám při projevu přiznal, že porušuje mlčenlivost, když oznámil, že cituje z tajných zpráv BIS.

Zeman v neděli řekl, že neexistují důkazy, podle nichž by důstojníci ruské vojenské tajné služby GRU byli ve vrbětickém muničním skladu.  Předseda Senátu Miloš Vystrčil reagoval, že Zeman v projevu zveřejnil údaje z živého spisu, čímž ohrozil vyšetřování i bezpečnost České republiky.

Podle Zemana je třeba prověřit i verzi, podle níž výbuch nastal v důsledku neodborné manipulace s výbušným materiálem. Vicepremiér Jan Hamáček i premiér Andrej Babiš reagovali, že je jen jedna vyšetřovací verze.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video