Jiří Komorous

Jiří Komorous | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Šéf protidrogové centrály Komorous odchází od policie

  • 346
Dlouholetý šéf Národní protidrogové centrály Jiří Komorous chce údajně skončit u policie. Komorous prý ke konci měsíce na vlastní žádost odejde do civilu, protože se cítí unaven, potvrdil policejní prezident Oldřich Martinů. "Ten důvod to není," řekl iDNES.cz Komorous.

Dál se nechtěl k celé záležitosti vyjadřovat. "V tomto momentě je to opravdu vše," dodal. Komorous svým nadřízeným údajně sdělil, že se cítí unaven a ve své práci již nechce pokračovat. Informoval o tom deník Právo.

Martinů vyjádřil nad rozhodnutím Komorouse lítost. "Je samozřejmě škoda, že takový odborník na drogovou problematiku odchází," řekl Martinů.

Zároveň ocenil výsledky, jež protidrogová centrála pod vedením Komorouse dosáhla. Komorous podle něj odejde od policie s veškerými poctami.

Policejní prezident také zmínil cesty, jak najít Komorousova nástupce. Může postupovat stejně jako v případě nového ředitele pražské policie Martina Červíčka a vhodného adepta jmenovat. Konkurs by vyhlásil jen v případě, že by se vhodný kandidát nenašel. - o Červíčkově jmenování čtěte zde

Podle Martinů zájemci ze stejné či vyšší platové třídy, jakou měl Komorous, výběrovým řízením projít nemusí. Konkurs by se týkal pouze uchazečů z nižších platových tříd.

"Zatím nevím, jak budu postupovat. Nevím, jací budou kandidáti," řekl s tím, že kritéria budou náročná. "Nebude jednoduché najít náhradu. Ten člověk bude muset mít dostatečné řídící schopnosti," řekl Martinů.

Osmačtyřicetiletý Komorous byl ředitelem centrály od 1. ledna 1995. Předtím, v letech 1993 a 1994, byl vedoucím odboru drog Ústředny kriminální policie, což byl předchůdce centrály.

Média v minulosti upozornila na některé kontroverzní okamžiky v Komorousově životě před rokem 1989. Zveřejnila například dopis, v němž se Komorous prezentoval mimo jiné jako oddaný komunista a příznivec okupace v roce 1968, když koncem 80. let žádal o přijetí ke Státní bezpečnosti.

Komorous se hájil tím, že na škole StB pouze studoval jazyky a formulace v dopise byly součástí všech životopisů a dotazníků oné doby. Škola, kterou absolvoval, připravovala špiony komunistické tajné služby pro budoucí vysazení do zahraničí.

Loni na jaře obdržel Komorous od ministerstva vnitra negativní lustrační osvědčení, které potvrzuje, že nebyl veden jako spolupracovník komunistické tajné bezpečnosti StB. Komorous tak splňoval podmínky pro výkon služby.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video