Sedlčanská ČSSD napadla výsledek krajských voleb

Sociální demokraté z místní organizace v Sedlčanech na Příbramsku podávají ke Krajskému soudu v Praze návrh na zrušení výsledků krajských voleb ve středních Čechách. Jsou totiž přesvědčeni, že v jednom z okrsků, v sedlčanském domově důchodců, došlo k manipulaci s hlasovacími lístky.

Opírají se o článek, který vyšel v pondělí v týdeníku Sedlčanský kraj. Krajský soud musí o návrhu na zrušení výsledku krajských voleb podle zákona rozhodnout do dvaceti dnů.

"Někteří obyvatelé domova důchodců zřejmě dostali do rukou už předem vybraný hlasovací lístek, aniž by tušili, koho vlastně volí," tvrdí Jaroslav Jánský, místopředseda sedlčanské ČSSD a člen okrskové volební komise v místním domově důchodců. "Ze zhruba čtyř set obyvatel tam odvolilo asi sto sedmdesát a třetina z nich byli lidé upoutaní na lůžko. Právě u nich asi došlo k manipulaci s hlasovacími lístky," dodal.

Stejně jako v celém městě i v domově důchodců vyhrála nakonec krajské volby ODS. Týdeník Sedlčanský kraj uveřejnil v pondělí článek s názvem Byly volby zmanipulovány?, jehož součástí byl i rozhovor s jednou z obyvatelek domova důchodců. Ta v něm potvrdila, že do obálky vhodila předem vybraný hlasovací lístek, který jí dala sociální pracovnice do ruky. "Ptala jsem se, koho volím, ale paní sociální mi řekla, že je to ten hodný pán, co nám posílá dárky," uvedla.

Autor článku, redaktor Petr Kerschowski, si za jeho obsahem stojí. Tvrdí ale, že zmiňovanými dárky myslela obyvatelka domu květy růží. Ty však den před krajskými volbami přinesli do domova důchodců sociální demokraté. "Ne, ne! Ty dárečky jsou myšleny na pana starostu, který je dává lidem v průběhu roku například k narozeninám," brání se Jaroslav Jánský.

Sedlčanský starosta Jiří Burian je členem ODS a v krajských volbách uspěl. Odmítá však, že by někdy používal dárky jako součást volební kampaně. "Prostě se tu někdo všemožně pokouší o zpochybnění výsledků voleb. Je to svinstvo a jako starosta města to řádně prošetřím," řekl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video