Jelikož OÚTP Vojtěcha Filipa ve Sněmovně nezastihla, nechala mu vařečku v podatelně.

Sdružení potrestalo Filipa půlmetrovou vařečkou

  • 72
Kuchyňské vybavení šéfa komunistů Filipa se rozšířilo. Sdružení, které si říká Organizace za uzákonění trestů pro politiky, mu v úterý udělilo svou anticenu, půl metru dlouhou dřevěnou vařečku. Organizace tak symbolicky vyjadřuje, který politik by podle nich potřeboval dostat na zadek.

Organizace za uzákonění trestů pro politiky (OÚTP) se zaregistrovala na ministerstvu vnitra v červenci 2005. Ve znaku má vařečku. "Ta není pouze kuchyňským náčiním, ale je možné s ní i vykonat fyzický trest. Symbolem naší organizace je proto, že občas by podle nás i politici zasluhovali za své výkony dostat na zadnici," řekl iDNES.cz místopředseda OÚTP Daniel Pískovský.

Podobu vařečky má i anticena, kterou sdružení politikům uděluje. První z nich dostal v dubnu předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek. "Udělili jsme mu ji za všechny poslankyně a poslance. Důvodem byla, a vlastně stále ještě je, jejich dlouhodobá neochota dostát svému veřejně učiněnému závazku na snížení svých ´omylem´ zvýšených platů," vysvětlil Pískovský.

Další vařečku si organizace přichystala pro šéfa komunistů a místopředsedu Sněmovny Vojtěcha Filipa. "Považujeme za eticky vadné a morálně pusté, jestliže vysokou ústavní funkci o své vůli vykonává člověk, který - jak vyplývá z veřejně dostupných dokumentů - za minulého režimu nadmíru aktivně spolupracoval se Státní bezpečnosti," sdělil místopředseda OÚTP.

"Vyznamenaného politika" kontaktovala organizace pomocí doporučeného dopisu a e-mailu. Požádala ho o krátké setkání. Když se Filip neozval, vypravili se za ním v úterý do jeho kanceláře v Poslanecké sněmovně. Na místě ho však nezastihli. "Vařečku spolu s odůvodněním jsme mu tak proti potvrzení nechali na podatelně Sněmovny," doplnil Daniel Pískovský.

Podle Filipova sekretariátu je předseda KSČM na služební cestě v Sýrii. "Vrátí se v neděli. O předávání vařečky ví, ale bylo to plánováno až na příští týden. Kdyby tu byl, asi by si ji převzal," řekla iDNES.cz Filipova asistentka Naďa Machů. Vojtěcha Filipa se redakci iDNES.cz zastihnout nepodařilo, má vypnutý mobil.

Sdružení by dalo politikům do ruky košťata
Předávání anticeny však není jedinou aktivitou OÚTP. Jak už napovídá název sdružení, rádo by politiky trestalo i jinými způsoby. Zamlouvaly by se jim i takzvané alternativní tresty, například obecně prospěšné práce.

"Politik by tak mohl být soudem odsouzen například k umývání oken ve školách, smýčení ulic nebo odstraňování graffiti," míní vedení OÚTP. K takovým trestům by podle něj měli být odsuzováni politici, kteří svou funkci vykonávají v rozporu s dobrými mravy.

Organizace přitom důrazně popírá, že by její činnost byla pouhou recesí. "V žádném případě se o recesi nejedná. Myslíme to upřímně," řekl iDNES.cz Pískovský. Dodal, že si uvědomuje, že okamžité zavedení veřejně prospěšných prací pro politiky není příliš pravděpodobné.

"Je nám jasné, že se jedná o běh na dlouho trať. Jsme ale optimisti, že v jistém časovém horizontu je to možné. V optimismu nás podporuje i to, že v naší zemi je možné všechno," poznamenal místopředseda svérázného sdružení.

Aby dosáhli svého, uvažují členové OÚTP dokonce o tom, že se přemění v politickou stranu. "Pokud budeme cítit podporu veřejnosti, tak do budoucna založení politické strany s jediným bodem programu – uzákonění trestů pro politiky – nevylučujeme," uzavřel Daniel Pískovský.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video