Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Nedávejte krev zadarmo na protest proti reformám, vyzývá sdružení dárců

  • 274
Sdružení dárců krve vyzvalo své členy, aby si na protest proti zdravotnickým reformám nechávali za odběry platit. "Docházejte na transfuzní stanice jen na pozvání a požadujte za odběr krve šest tisíc a za odběr plazmy tisíc korun," citují Lidové noviny z výzvy šéfa sdružení Jaroslava Kotrmana.

Sdružení podle deníku vyhlásilo podobné akce několikrát. Protestovalo tak proti  zvyšování cen energií nebo bývalému ministrovi zdravotnictví Tomáši Julínkovi.

"Tehdy to nemělo žádný dopad na chování dárců," řekl Lidovým novinám Tomáš Cikrt, který byl tehdy mluvčím ministra Julínka.

Česko má asi 300 tisíc dárců krve. Šéf sdružení Kotrman tvrdí, že se k nim přihlásilo už 100 tisíc lidí. To ale zpochybňuje místopředseda Společnosti pro transfuzní lékařství Jiří Masopust.

Problémy s nedostatkem dárců řeší transfuzní stanice obvykle v létě o prázdninách. "Nejsme v žádné krizi, ale je pravda, že je omezená rezerva především u Rh negativních skupin," uvedl Masopust.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video