Sčítání obyvatel bude zřejmě v roce 2001

- Až se na přelomu února a března 2001 bude někdo domáhat vstupu do vašeho bytu a vyžadovat po vás informace o rodině a o majetku, nevyhazujte ho oknem. Bude to pravděpodobně komisař, který bude vyplňovat dotazníky pro celostátní sčítání obyvatel, domů a bytů, a odmítnutí podat informace vás může stát deset tisíc korun. Zákon o sčítání ve středu schválila Poslanecká sněmovna.

Proti bylo 39 zákonodárců z ODS. Někteří z nich při předchozím projednávání návrhu uváděli, že sčítání považují za zásah státu do soukromí člověka a  vládě také vyčítali, že  v nedobré ekonomické situaci země navrhuje finančně náročný projekt. Náklady akce jsou plánovány na 2,5 miliardy korun.

Data získaná ve sčítání mají podle vlády poskytnout souhrnné informace o základních charakteristikách obyvatelstva, například o věkové struktuře či vzdělanosti, umožní hodnocení velikosti a struktury bytového fondu a také vybavenosti domácností.

Sčítání se bude týkat všech lidí, kteří se k půlnoci z 28.února na 1. března 2001 budou trvale i dočasně nacházet na území republiky, bytového fondu a domů, jež jsou určeny k bydlení. Výjimku ze sčítání mají lidé s diplomatickou imunitou a domy a byty ve vlastnictví cizích států sloužící diplomatickým účelům.

Poslední sčítání lidu se v zemi konalo v roce 1991. Místopředseda vlády pro legislativu Pavel Rychetský připomněl, že podle zákona o státní statistické službě se sčítání lidu, domů a bytů provádí jednou za deset let právě na základě zvláštního zákona. Celosvětovou akci sčítání na období kolem roku 2000 vyhlásila podle vicepremiéra OSN a uskuteční se rovněž v Evropské unii.

"Aby výsledky sčítání byly objektivní, stanoví zákon povinnost poskytnout požadované údaje," uvedl Rychetský. Dodal, že údaje o národnosti či víře vyplní lidé na základě vlastního rozhodnutí. Návrh zákona podle něj zajišťuje ochranu zjištěných individuálních údajů, stanoví povinnost mlčenlivosti pro všechny, kteří se s nimi seznámí, pod pokutou 200 tisíc korun. Sčítací tiskopisy se po zpracování budou skartovat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video