Předseda Občanské demokratické strany Petr Fiala v Poslanecké sněmovně. (26.6.2019). | foto: Michal Šula, MAFRA

Šílená zpráva, komentuje ODS, že Babiš hledal hlasy pro rozpočet u KSČM

  • 470
Za šílenou zprávu před blížícím se výročím třiceti let od pádu komunistického režimu označil šéf opoziční ODS Petr Fiala to, že premiér Andrej Babiš „škemrá“ u komunistů o podporu rozpočtu. Za smutnou symboliku označil Fiala, že právě nyní rozhodují komunisté o nejdůležitějším zákonu roku.

„Předseda vlády se zúčastnil jednání výkonného výboru komunistické strany, aby soudruhy požádal o podporu státního rozpočtu. Po družné debatě soudruzi vyjádřili návrhům podporu. To není článek z Rudého práva, to je realita roku 2019. Třicet let od Listopadu schvalují komunisté státní rozpočet. Potřebujeme rozumnou vládu bez politických extrémů,“ uvedl šéf ODS Fiala.

Komunisté kývli Babišovi a Schillerové na schodek 40 miliard korun

„Výkonný výbor absolutní většinou hlasů schválil postup pro prvé čtení státního rozpočtu,“ řekl šéf komunistů Vojtěch Filip po jednání vedení KSČM. Po jeho boku v tu chvíli seděla ministryně financí za ANO Alena Schillerová. Babiš opustil jednání v sídle komunistické strany dříve.

Tisková konference vedení KSČM a ministryně financí za ANO Aleny Schillerové. Schillerová a premiér Andrej Babiš přišli požádat výkonný výbor o podporu rozpočtu se schodkem 40 miliard korun.

„Je smutnou symbolikou a tragédií této vlády, že právě v roce, kdy si připomínáme 30 let svobody a konce zločinného komunistického režimu, rozhodují komunisti o nejdůležitějším zákonu tohoto roku,“ uvedl Fiala.

Komunisté ještě neřekli, že rozpočet podpoří. Kývnou ale na něj a na schodek 40 miliard korun v rozpočtovém výboru, jehož jednání bude předcházet hlasování o rozpočtu v prvním čtení. V něm Sněmovna schvaluje jen základní čísla – výši schodku, příjmů a výdajů.

O dalším postupu se komunisté rozhodnou podle toho, zda Babiš kývne na jejich požadavky při jednání o situaci ve zdravotnictví. To se uskuteční 11. listopadu a podle Filipa si na něj komunisté vyčlení hodně času, protože jde o jednu ze sedmi základních podmínek KSČM pro toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video