Ministryně financí Alena Schillerová s premiérem Andrejem Babišem

Ministryně financí Alena Schillerová s premiérem Andrejem Babišem | foto: ČTK

Musíme šetřit, vyhlásili Babiš a Schillerová. Navrhli propouštění úředníků

  • 853
Budeme muset začít šetřit, vyhlásili premiér a šéf ANO Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová. Navrhla kvůli přípravě státního rozpočtu na příští rok snížení počtu státních zaměstnanců o 10 procent. „Nebude se to týkat ozbrojených složek a pedagogů,“ uvedla Schillerová.

„Zpomaluje se tempo růstu, není to žádná tragédie a chováme se s péčí řádného hospodáře,“ řekla ministryně financí. „Měkké přistání zvládneme,“ uvedla Schillerová po koaličním jednání ANO a ČSSD.

Počítá se snížením tempa růstu HDP na 2,5 procenta, přesto ANO počítá i pro příští rok s návrhem schodku státního rozpočtu 40 miliard korun a nechce toto číslo zvyšovat. Jednání o rozpočtu začíná letos podle Babiše dříve, protože podle něj bude náročnější.

„Požádal jsem o vývoj počtu zaměstnanců v ministerstvech a příspěvkových organizacích od 2004. Jsou tam rezervy,“ řekl Babiš.

Diskuse na koaličním jednání podle něj bude o vyšším zdanění tvrdého alkoholu, hazardu či o vyšším poplatku za suroviny. Diskuse podle Babiše byla i o digitální dani.

Nad obědy zdarma ve školách se smráká

„Nesmíme navyšovat výdaje,“ prohlásila Schillerová. Ve hře je revize sociálních dávek a Babiš připustil, že to může být ještě trochu jinak se zvažovanými obědy zdarma pro děti ve školách.

Koalice by se mohla přiklonit k rozšíření projektů, díky nimž mohou teď mít oběd chudší děti. Poslední vládou zvažovaná verze, kterou ministr školství Robert Plaga dostal za úkol dopracovat, počítala  s obědy zdarma pro děti z rodin, které pobírají přídavky na děti.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video