Saúdové chtějí od Čechů vojsko

  • 1
Saúdská Arábie má zájem o českou protichemickou jednotku. Pokud by tuzemské firmy i armáda dokázaly arabskému zákazníkovi vyhovět, republika získá mnohamiliardový kontrakt na dodávku protichemické výstroje, speciálních automobilů, laboratoří a technického servisu. Součástí připravovaného kontraktu je také školení a trénink saúdskoarabských vojáků.

"Ano, je to tak - Česká republika je jedním z vážných kandidátů, od nichž chceme, aby nám vycvičili a vybavili protichemické vojsko," řekl během včerejší návštěvy Prahy náčelník saúdskoarabského generálního štábu Sálih bin Alí Muhája.

Saúdové se na Česko obracejí kvůli vysokému kreditu jeho protichemických jednotek. "Nezapomněli jsme, co pro nás před deselety při konfliktu v Perském zálivu udělali českoslovenští chemici," říká Muhája.

Ti tehdy jako jediní ze spojeneckých jednotek zjistili v saúdskoarabské poušti pomocí detekčních přístrojů nízké koncentrace smrtelně jedovatých nervově paralytických látek.

"Čeští vojáci mají zkušenosti i kvalitní techniku, jež se nám mohou hodit. Možná chemická válka je pro nás něčím novým, s čím si nevíme rady. Chemickými zbraněmi nás nemusí ohrožovat armády, ale i jednotlivci. Hledáme tedy pomoc. A pokud nám český zbrojní průmysl s armádou dokážou i dnes vyhovět, obrátíme se na ně. Bereme jen prvotřídní kvalitu," dodává Muhája.

Výstavbu saúdskoarabského chemického vojska považuje ministr obrany Jaroslav Tvrdík za natolik ekonomicky i politicky zajímavou, že hodlá požádat kabinet o pomoc. "Jde o příležitost, která se neopakuje. S ministrem financí jsme se shodli, že tento projekt je nutné podpořit," řekl.

Velitel protichemické jednotky z války v Zálivu Jan Valo však připomíná, že vláda se vlastně po deseti letech vrací k připraveným nabídkám, které tehdy česká administrativa "zabila".

"Promarnili jsme to," přiznává šéf generálního štábu Jiří Šedivý. Jestliže vojáci se Saúdskou Arábií už spolupracují, měly by to podle něho dokázat i české firmy: "Míč je na jejich straně. Podobné projekty nabízíme i Kuvajtu a Spojeným arabským emirátům." 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video