Český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka

Český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka | foto: Profimedia.cz

Západ musí změnit pravidla, s Ruskem nemá záložní plán, míní velvyslanec Kafka

  • 21
Politika Evropy vůči Rusku se musí změnit, postrádáme náhradní plán, míní český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka. Západ podle něj nyní musí změnit pravidla hry. Velvyslanec zaznamenal od migrační krize v roce 2015 posun v ochotě pomáhat uprchlíkům. Nyní už Češi pomáhat nejen musí, ale i umí, tvrdí.

„Nyní je to něco jiného. Je tady válka, které rozumíme, máme protivníka, se kterým máme zkušenosti. A jsme optimističtí v tom, že svůj díl nejen musíme odvést, ale odvést ho i umíme,“ komentoval Kafka solidaritu Čechů v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Deutschlandfunk.

Podle něj během krize v roce 2015 nebyla česká společnost přesvědčená, že je možné mít situaci pod kontrolou. Tehdy do Evropy mířily statisíce běženců především ze Sýrie, Afghánistánu a afrických zemí.

„Zvládneme i plyn,“ řekl o evropské závislosti na ruských energetických surovinách český velvyslanec, který v rozhovoru obměnil motto „Wir schaffen das“ (zvládneme to) na „Wir schaffen auch Gas“ (zvládneme i plyn). Prohlášení, že Německo to zvládne, učinila během migrační krize někdejší německá kancléřka Angela Merkelová.

ANALÝZA: Jak moc stojí Západu Ukrajina za to, aby riskoval válku s Ruskem

O její politice vůči Rusku Kafka řekl, že fungovala jako ochrana před Moskvou, ale nedostatkem byl záložní plán, pokud by se ruský prezident Vladimir Putin nedržel ve svých mezích. 

Uvedl, že ani Česko nebylo v přístupu k Rusku tak obezřetné jako Polsko či pobaltské státy a že česká společnost nebyla názorově zcela jednotná. „Někteří to viděli a někteří to vidět nechtěli,“ dodal.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video