Drůbež, kuřata - ilustrační foto

Drůbež, kuřata - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Ruskem se šíří ptačí chřipka, Česko se bojí

  • 14
Státní veterinární správa zareagovala na informace, že v Rusku a v Kazachstánu přibývá případů ptačí chřipky. Vydala upozornění pro veterináře na letišti v Ruzyni i pro Generální ředitelství cel. A to i přes fakt, že se k nám z Ruska žádná drůbež nedováží.
INFOGRAFIKA: Ptačí chřipka se přiblížila k Evropě

"Veterinární správa nebere informaci, že se ptačí chřipka objevila nejnověji na území Ruské federace a Kazachstánu, na lehkou váhu," sdělil iDNES mluvčí Josef Duben.

"Přestože se z těchto oblastí žádné drůbeží maso ani ptáci v poslední době nedovezli, přijali jsme odpovídající opatření," dodal.

"O vzniklé situaci jsme informovali jedinou naši pohraniční veterinární stanici na letišti Ruzyně i Generální ředitelství cel."

Znamená to, že žádné drůbeží maso, vejce, živí ptáci ani neošetřené peří nesmí překročit hranice Česka.

"Je to v plném souladu s rozhodnutím Evropské komise," upřesnil Duben s tím, že zákaz samozřejmě platí i pro dovoz ptáků pro zájmové chovy i ptáky doprovázející jejich vlastníky.

Chřipka už zasáhla šest ruských regionů
Rusko nejnověji oznámilo výskyt ptačí chřipky v uralské Čeljabinské oblasti. Ta je už šestým regionem, v němž byl virus od poloviny července zaznamenán. 

Podle vicegubernátora oblasti Andreje Gasilova uhynulo v obci Okťjabrskoje od soboty 60 kusů drůbeže. Není zatím jasné, zda jde o smrtící druh viru, který se může přenášet i na lidi. 

Epidemie ptačí chřipky už zasáhla i Novosibirskou, Ťumenskou, Omskou a Kurganskou oblast a Altajský kraj.

Čeljabinsk je nejzápadněji ležícím regionem dosud zasaženým virem. Na příkaz úřadů je na všech těchto místech nakažená drůbež vybíjena a likvidována. 

Ministerstvo pro mimořádné situace projevilo obavy, že chřipka by se mohla dostat do evropské části Ruska. Chorobu by prý mohli rozšířit tažní ptáci, kteří se na podzim ze Sibiře stěhují k Černému a Kaspickému moři. 

Od roku 2003 zemřelo na tento typ viru více než 50 lidí, převážně v jihovýchodní Asii. Experti se bojí, že by mohl virus zmutovat do podoby snadno přenosné mezi lidmi a způsobit pandemii.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video