Nebojte se zeptat postiženého, jak ho oslovovat, řekly expertky v Rozstřelu

  • 398
Příručka úřadu ombudsmana, jak mluvit a psát o lidech s postižením, byla podle zástupkyně ombudsmana Moniky Šimůnkové v médiích špatně pochopena. Termíny jako vozíčkář, invalida či slepec v ní označila za nevhodné. Tabulka oslovení podle Šimůnkové odvedla pozornost od hlavní myšlenky, kterou jsou doporučení, jak se k lidem chovat.

Zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková reagovala na vyjádření předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václava Krásy k nové příručce úřadu ombudsmana, že mu nevadí být oslovován jako vozíčkář. Toto slovo se v příručce přitom nedoporučuje.

Je prý ráda, že Krása vyjádřil svůj názor. „Přesně k tomu náš manuál má vést, aby si lidé sami rozhodli, jak chtějí být oslovováni,“ řekla Šimůnková. Podle ní je tabulka jen nabídkou, nikoliv striktní povinností.

Vydaná příručka vyvolala velkou debatu odborné i laické veřejnosti. Nedoporučuje se v ní užívání všech jednoslovných výrazů například slova neslyšící, slepec nebo vozíčkář. Podle Krásy ale nejde jednoslovná označení odstranit z praktického života.

Slovo vozíčkář urážlivé? Nesmysl, říká „pohybující se na vozíku“ Krása

Spolu s Monikou Šimůnkovou přišla do studia také Camille Latimier, ředitelka Společnosti pro podporu lidí s mentálním postižením, která se podílela na vydání příručky. 

Ta uvedla, že společnost lidí s postižením je velmi rozmanitá a každý má různé preference toho, jak chce být oslovován. Mladší generace je prý podle ní na oslovování citlivější.

Seznam doporučovaných pojmenování má podle autorek primárně sloužit médiím, která se podle zkušeností Šimůnkové vyjadřují k lidem s postižením často necitlivě. Ve studiu Rozstřelu uvedla slova jako blázen nebo retardovaný.

Tabulka oslovení podle Šimůnkové vznikla z popudu samotných lidí s postižením, kteří se necítili komfortně s tím, jak se o nich mluví ve veřejném prostoru, nikoliv od úřadu ombudsmana

Obě expertky nelitují toho, že tabulku do příručky vůbec zavedly. I když tím odpoutaly pozornost od hlavního tématu, a to seznamu doporučení, jak se k lidem s postižením chovat.

Podle příručky Šimůnkové má být nově kladen důraz na slovo člověk nebo lidé. „Důležité je vidět na prvním místě člověka a teprve pak jeho postižení,“ uvedla Šimůnková. I proto se má slovní spojení „postižený člověk“ změnit na „člověk s postižením“, přitom by se lidé měli vyvarovat přidávání slova „zdravotní“ (postižení).

Jak psát a mluvit o lidech s postižením, tabulka příkladů:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video