Úředník ministerstva vnitra Karel Bačkovský a advokát vlády Tomáš Sokol.

Úředník ministerstva vnitra Karel Bačkovský a advokát vlády Tomáš Sokol. - Nejvyšší správní soud v Brně podruhé řešil rozpuštění krajně pravicové Dělnické strany. | foto: Monika Tomášková, MF DNES

Rozpuštěním Dělnické strany úsilí proti extremismu nekončí, říká právník

Právník Karel Bačkovský, spoluautor podkladů pro vládní návrh rozpustit krajně pravicovou Dělnickou stranu diskutoval on-line. "Dělnické straně vůbec nešlo o řešení problémů, jenom byla připravená jakékoli téma využít k populismu," řekl mimo jiné zaměstnanec ministerstva vnitra čtenářům iDNES.CZ.

Odpovědi Karla Bačkovského

Mladý právník si před vynesením rozsudku nebyl jistý, zda u Nejvyššího správního soudu vláda uspěje. "Vidím to tak, že možnosti jsou dost vyrovnané, necháme se překvapit," řekl Bačkovský iDNES.cz.

U čtyřdenního, více než třiatřicetihodinového maratonu, sekundoval slavnějšímu kolegovi Tomášovi Sokolovi. A nutno říct, že velmi zdatně. První den přelíčení sice působil zakřiknutým dojmem, ale pak už byl mnohem aktivnější.

ROZPUŠTĚNÍ DĚLNICKÉ STRANY

ON-LINE ROZHOVORY:

Mimo jiné předsedu Dělnické strany Tomáše Vandase donutil připustit, že ví o příslušnosti významného člena DS Tomáše Kebzy k neonacistickému Národnímu odporu. Vandas něco takového přiznal poprvé.

"Řekl bych, že je to jen dílčí úspěch. On kličkoval pod tíhou důkazů, dostal se do úzkých," komentoval to úředník ministerstva vnitra, kterému nyní šéfuje Martin Pecina.

Návrh rozpustit DS předložili Pecinovi lidé z několika důvodů. Zpracovávali ho několik měsíců. Ať už Nejvyšší správní soud v čele s Vojtěchem Šimíček posvětí další činnost DS nebo partaj rozpustí, vynese průlomový rozsudek.

Poprvé budou v Česku jasně definovány mantinely pro chování politických stran. Bačkovský je přesvědčený, že "dělníci" už tyto meze překročili. "Zdá se nám, že DS je už tak daleko za hranou toho, co je ještě ve slušné společnosti akceptovatelné."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video