Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Portál má od nás VZP zadarmo, tvrdí ředitel IZIPu

  20:52
Nejvýhodnější řešení. Tak nazval novou smlouvu s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ředitel firmy IZIP Jiří Pašek. Jeho společnost díky novému kontraktu může získat za rok až 138 milionů korun z veřejných peněz.
Pojišťovna opět spolupracuje s firmou IZIP. Ilustrační foto

Pojišťovna opět spolupracuje s firmou IZIP. Ilustrační foto | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Podmínky smlouvy se zdají výhodné především pro IZIP. I když firma inkasuje platby v řádech desítek milionů korun,  za nedodržení kvality služeb jí hrozí maximálně 200 tisíc pokuty. A ačkoliv do ní VZP už 11 lije peníze, autorská práva na portál nebo elektronické knížky stále nemá, zůstávají firmě. Pro VZP to znamená, že pokud spolupráce skončí, přijde prakticky i o vše, na co by mohla navázat (více o smlouvě mezi IZIP a VZP čtěte zde).

Pokud by VZP s firmou rozvázala spolupráci, čeká ji další investice v řádech stamilionů korun, to potvrzuje v rozhovoru pro iDNES.cz ředitel akciové společnosti IZIP Jiří Pašek. Rozhovor vznikl ve čtvrtek, kdy IZIP ukázal v říjnu podepsaný kontrakt. Ten byl původně tajný.

Proč jste do smlouvy dali klauzuli, že se nesmí zveřejňovat pod hrozbou milionové sankce. Proč jste se rovnou s VZP nedohodli, že ji zveřejníte?
Sankce platí jen za podmínky, kdy jedna strana smlouvu zveřejní bez souhlasu té druhé. Pokud se obě strany na tomto kroku dohodnou, zveřejnění je možné. Ale něco jiného je, když ji dáte žurnalistovi, který z povahy svého povolání zkoumá, zda nedošlo k nějaké nepravosti a zda je smlouva skutečně pro VZP výhodná. Na druhou stranu je ve smlouvě velmi detailně vypsáno, co všechno portál VZP nabízí, jak jsou tyto služby zajištěny, v jakém to bude datacentru... A to jsou věci, které mají charakter citlivé informace. Proto není důvod umožnit třetí straně zkoumat tyto detaily.

Jiří Pašek

Generální ředitel společnosti IZIP. Předtím dva roky pracoval ve společnosti MD Access jako výkonný ředitel. Do roku 2007 pracoval ve společnosti AutoCont CZ jako obchodní ředitel. Vystudoval elektrotechnickou fakultu. Nyní si doplňuje ekonomické znalosti na VŠEM Praha. Ve volném čase rád cestuje a věnuje se golfu.

Generální ředitel IZIP Jiří Pašek

A proč ji tedy dáváte novinářům?
Protože už to mají, takže je zbytečné jim ji neposkytnou. Aspoň to zlegalizujeme. Ve smlouvě je článek, který říká, že pokud se VZP zeptáte v rámci zákona o svobodném přístupu k informacím, tak vám tu informaci poskytne. Takže když se budete pídit po ceně, tak se ji dozvíte. Nehledejte v tom nic tajemného.

Proč se ve smlouvě nehovoří jen o portálu VZP, ale o službách platformy, když VZP potřebuje, aby fungoval především portál?
Pokud vím, tak platforma je terminus technicus, který je vysvětlen v pojmech smlouvy (podle ní jde o vynález a "unikátní způsob a systém zabezpečeného předávání citlivých osobních údajů a zabezpečené komunikace" prostřednictvím unikátního uspořádání autorských děl, pozn. red.). Smlouva není na žádnou platformu, je na poskytování služeb elektronické komunikaci VZP a má poměrně rozsáhlou přílohu, která vyjmenovává, co přesně je jejím předmětem. 

Takže jste s VZP nemohli uzavřít jen smlouvu na portál?
Jste obětí hrozného zjednodušení některých členů správní rady. IZIP jako takový v životě pojišťovně žádné služby jen portálu neposkytoval. Pojišťovna měla kdysi v minulosti jakýsi portál, který jí dodávala společnost Unisys. Ta jí tyto služby přestala poskytovat asi rok zpátky a my jsme v rámci služeb, které jsme v té době pojišťovně dodávali, vybudovali některé služby elektronické komunikace. Ty si do té doby pojišťovna zajišťovala prostřednictvím portálu VZP. Jestli se ptáte na to, proč jsme pojišťovně nedodali jen tyto služby, pak říkám, že je neumíme za jeden nebo dva měsíce vypreparovat. Navíc by to bylo pro pojišťovnu neekonomické řešení, protože ono vypreparování by stálo řádově desítky milionů korun. Museli bychom znovu vybudovat informatické řešení, které by neumělo nic navíc než to stávající.

Nemá právě to, že ve smlouvě figuruje celá platforma a to, že v ní hovoříte o patentu, vést k monopolnímu postavení IZIP ve vztazích k VZP?
Patent jako takový nemá s portálem VZP vůbec nic společného, ten řeší jinou problematiku. Jde o sdílení dat o výsledcích vyšetření mezi pacientem a zdravotnickým pracovníkem. Na celou věc by se ale mělo dívat z prizmatu toho, že VZP dnes z 51 procent společnost IZIP vlastní. IZIP je tedy jeden z nejtransparentnějších dodavatelů, jaké pojišťovna může mít. Tady nemůže dojít k nějakému předražení služby, protože by to představenstvo IZIP, ze 75 procent zastoupené VZP, nikdy nepřipustilo.

Ten portál tady je, existuje, plní všechny funkce popsané ve smlouvě. A pro pojišťovnu je nejbezpečnější a nejekonomičtější nakupovat tu službu od své dceřinné společnosti. IZIP nemusí společnosti vydírat, nemusí monopolizovat patentem, IZIP nemusí vůbec nic. Jediné co musí udělat, je dodat kvalitní služby a obhájit její výhodnost této služby pro VZP. Když to neudělá, pojišťovna ji vezme a se šestiměsíční lhůtou ji vypoví.

Kdyby se VZP rozhodla nakoupit portál, který předtím nakoupila od Unisys asi za 220 milionů, od někoho jiného, může to zase za nějakých 150 až 200 milionů udělat. Akorát že VZP ve spolupráci s IZIPem získala portál zadarmo.

Ale pojišťovna každý měsíc platila více než šest milionů bez DPH firmě IZIP na elektronickou komunikaci.
To byla služba osobního účtu pojištěnce, ta s portálem nemá nic společného. (Jde o systém dovolující pacientovi zkontrolovat, zda lékař vykazuje pojišťovně výkony, které na něm opravdu provedl)

A jste si jistí, že když VZP zaplatila firmě IZIP už dvě miliardy, že si tím portál pojišťovna už nezaplatila?
To se musíte podívat na to, za co ty miliardy do IZIP šly.

Možná to bude tím, že kdo se tím chce zabývat, nemá přístup ke smlouvám. Ale zase uznávám, že tu poslední jste mi dal.
Kdybyste chtěli jinou, tak vám ji dám taky. Beru to tak, že už není transparentnější firma v této zemi, než jsme my. Moje výběrové řízení je v novinách dříve, než podám nabídku (informaci o přihlášení se do právě uzavřeného výběrového řízení ministerstva zdravotnictví poskytl sám Jiří Pašek, v květnu o ní hovoří v rozhovoru pro iDNES.cz - najdete jej zde, pozn. red.), moje smlouva je u novinářů dřív, než ji stačím podepsat v kanceláři. Jakékoliv rozhodnutí představenstva je dříve ve VZP, než mi se tu na něm dohodneme. Sedí tu lidi v VZP, bylo tu asi deset auditů. Z těch dvou miliard rozporovali 650 tisíc korun na golfový turnaj. To je tak asi jediné, co našli.

K těm dvěma miliardám... Prokazatelně a opakovaně jsme dávali médiím k dispozici, za co byla utracena každá koruna. Dnes tu sedíme ve firmě, která má asi deset různých ocenění a certifikátů ISO, provozuje systém pro 2,5 milionu lidí a ten systém je funkční. To, že není využívaný ze sta procent, to my jako provozovatel tohoto řešení prostě nejsme schopni zajistit, ačkoliv jsme pro to dělali maximum.

Ve smlouvě stojí, že portál využívá část databáze elektronických zdravotních knížek. Tomu nerozumím, smlouvy o knížkách měly být mezi IZIP a VZP ukončeny (více o rozhodnutí čtěte zde).
Vím, po čem se pídíte. Zkusím vám tu něco nakreslit. Toto je platforma (Jiří Pašek kreslí obdélník, pozn. red.). A to je poměrně komplikovaný informační systém s nějakými aplikačními servery a nějakými databázemi. Nad platformou v minulosti vyrostla celá řada služeb. Jedna se jmenovala Elektronické zdravotní knížky (EZK), druhá Osobní účet pojištěnce, třetí Veřejný web VZP a čtvrtá Portál VZP. Všechno to vyrostlo na platformě, která se rozvíjela deset let, hlavně kvůli službě EZK a Osobnímu účtu pojištěnce. To jsou ty dvě miliardy, které se pojišťovně už několikanásobně vrátily.

Proč tedy ve smlouvě mluvíte o patentu?
Protože je to prostě geniální nápad a IZIP byl a je soukromá společnost a my na tom prostě chceme vydělat. Když se vrátíme do roku 2002, kdy byla podávána přihláška k tomu patentu a podíváte se na to, jak vypadal internet, modemy, které se přes telefonní linku propojovaly a jak to spolu vrčelo... Z pohledu těch dnešních technologií a toho, jak se systém mohl využívat, to byl těžký počítačový pravěk. A to mi věřte, protože já se v IT pohybuji už delší dobu. Skutečně to byla a stále je revoluční myšlenka, protože na piedestal staví pacienta.

Takže když někdo v Česku bude chtít použít stejný systém, patent vám umožní se bránit.
Ano, budeme se bránit. Nikdo kromě nás to nemůže používat. A je to proto, že jsme to vymysleli. A protože jsme to vymysleli, tak jsme si to patentovali. A až vymyslíme něco dalšího, tak si to zase patentujeme.

Bude moci VZP po vypovězení smlouvy s IZIP využít cokoliv z toho, za co si nyní platí?
Ne, samozřejmě že ne. Musí si to koupit znova. Právě proto je pro pojišťovnu výhodné využívat řešení, které existuje. Nestálo ji 200 milionů. Ale ve chvíli, kdy si řešení za 200 milionů koupíte, stejně musíte platit za to, že stále odpovídá vašim požadavkům.

To znamená, že pokud smlouvu vypoví, tak jí nezůstane nic, na čem by mohla dál mohla stavět.
Pojišťovna má dceřinnou firmu, kterou vlastní z 51 procent, sama ji kontroluje. V té dceřinné firmě má práva rozvoje, která sama využívá. Ta dceřinná firma je smlouvou vázaná k tomu, že s matkou spolupracuje exkluzivně... Skutečně nedokážu najít pro pojišťovnu výhodnější smluvní vztah. Ano, pokud se pojišťovna rozhodne s jakýchkoliv důvodů přestat s dceřinnou firmou spolupracovat, jestliže se rozhodne udělat všechno proto, aby ztratila svoji majoritu, tak ano, na konci dne nebude mít práva rozvíjení toho systému, ale vždy bude mít práva jeho užití. Ten portál bude běžet dál, jen nebude rozvíjen.

Ve smlouvě je zmínka, že vlastníkem autorských práv je IZIP. Proč jste je nepřevedli na pojišťovnu?
Ale vždyť je přece normální, že autor řešení vlastní autorská práva. To je všude. To nedokážete zcizit. Můžete si koupit právo užití, právo rozvoje. A ty si VZP taky kupuje.

Je tam i sankce pro IZIP. Činit může maximálně 200 tisíc korun, přičemž VZP vám za služby bude platit desítky milionů korun. Přijde mi to jako nepoměr. Necítíte jej taky?
Když si přečtete pozorně přílohu číslo dvě, která v podstatě stanovuje výpočet a četnost té sankce, tak zjistíte, že tam žádný nepoměr není. Sankce je obvyklá. Cena služby je pět milionů korun měsíčně, její podmínky jsou pro dodavatele obtížně zajistitelné... Je to dohoda  smluvních stran, kompromis jak objednavatele, tak dodavatele. Nemyslím si, že to je nestandardně nízké. Nevidím tam nic podezřelého.

Máte představu, jak dlouho bude nová spolupráce mezi VZP a IZIP na základě této smlouvy trvat?
Jsem přesvědčen, že smlouva má trvanlivost několik let. Pak pravděpodobně bude muset dojít k nějaké revizi. Ale nemyslím si, že je to smlouva navždy. Na druhou stranu není rozumné, aby v této minimální podobě existovala co nejkratší dobu. Určitě je výhodnější způsob spolupráce s IZIP, ale za více peněz.

O smlouvě a IZIP

Dokument uzavřený mezi IZIP a VZP letos 1. října nese název Smlouva o poskytování služeb elektronické komunikace VZP ČR.

V předmětu plnění se píše, že IZIP bude poskytovat VZP služby spočívající v provozu portálu VZP a zajištění jeho "nezbytného rozvoje". Další rozvoj za "úpravy či změny portálu VZP ČR, které budou vypracované projektovým týmem a schválená oběma smluvními stranami prostřednictvím řídícího výboru" si pojišťovna bude platit zvlášť.

IZIP poskytl pojišťovně služby na základě jednacího řízení bez uveřejnění (tedy soutěže, kdy se oslovují její účastníci přímo a lze oslovit jen jednu konkrétní firmu, což byl i tento případ).

V loňském roce firma prošla auditem. Objednala si ho VZP a týkal se let 2009, 2010 a části roku 2011. V neveřejném auditu mimo jiné stojí: "Při posuzování hospodárnosti jsme zjistili, že větší část výdajů je hrazena do subjektů, v jejichž orgánech jsou zastoupeni členové vedení společnosti." Audit se konkrétně hovoří o firmách Uniqsol a MD Access (více o tocích peněz z IZIP čtěte zde).

"Databáze osobních údajů (klientů IZIP) patří dle našeho zjištění společnosti, neboť je tzv. pořizovatelem databáze a dle poskytnutých informací ji nepřevedla ne třetí osobu a a ni žádné třetí osobě neudělila žádnou licenci v tomto ohledu."

"V zásadě nám bylo sděleno, že k veškerým majetkovým autorským právům souvisejícím se systémem IZIP je oprávněna a ( vykonává je) společnost, neboť systém IZIP vyvíjeli a programovali výhradně její zaměstnanci či externisté (osoby samostatně výdělečně činné)."

Akciovou společnost IZIP založili lékař Pavel Hronek a politici ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký. Firma vznikla proto, aby VZP vytvořila elektronickou knížku pacienta. Spolupráce měla trvat do roku 2015. Za více než 10 let stála VZP spolupráce s IZIP zhruba dvě miliardy korun. Knížky ale v praxi nikdo hromadně nepoužíval, a ministerstvo proto skrze správní radu VZP ukončilo všechny smlouvy s firmou. Ani ne čtyři měsíce poté byla podepsána smlouva nová.

V současné době firmu vlastní z 51 procent VZP. Ta až do loňského listopadu držela pět procent akcií. Zbylých 49 procent je švýcarské firmy eHI eHealth International AG se zastřenou vlastnickou strukturou.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...