Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Miliony od VZP pro IZIP bobtnají. Firmě je zaručuje nová smlouva

  8:16
Šest milionů korun měsíčně a dalších až 55 milionů korun vyplacených za až čtyři roky. Takové jsou platební podmínky nové smlouvy mezi Všeobecnou zdravotní pojišťovnou a firmou IZIP. Pojišťovna si jí zajistila chod svého portálu. Znovu platí ale i za neúspěšné knížky pacienta. A zdá se, že za nevýhodných podmínek.
VZP nyní vlastní 51 procent akcií firmy IZIP, zbylých 49 procent patří švýcarské firmě eHI eHealth International AG která má anonymního vlastníka. Ilustrační foto

VZP nyní vlastní 51 procent akcií firmy IZIP, zbylých 49 procent patří švýcarské firmě eHI eHealth International AG která má anonymního vlastníka. Ilustrační foto | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Ve smlouvě stojí, že paušální cena za poskytování služeb firmy IZIP stojí od začátku října VZP 4 999 167 korun měsíčně bez dvacetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty. Pojišťovna se ale zároveň zavazuje, že zvlášť zaplatí za služby "na vyžádání". A to maximálně 55 milionů korun za každé čtyři roky. Jak má být platba rozložena, už dokument neříká.

Smlouvu IZIP získal bez otevřeného výběrového řízení. Podepsali ji ředitel VZP Pavel Horák, předsedkyně představenstva akciovky IZIP Jitka Kotková a člen představenstva a ředitel firmy Jiří Pašek.

Spolupráce je uzavřena na dobu neurčitou s půlroční výpovědní lhůtou. Podle mluvčího VZP Jiřího Roda bude spolupráce mezi oběma institucemi trvat nejméně rok. V této době chce pojišťovna vypsat výběrové řízení na nového dodavatele služby.

Pro pojišťovnu to znamená, že rok spolupráce s firmou IZIP ji i s daní bude stát v paušálu 72 milionů korun. Smlouva také umožňuje, aby si hned první rok přiobjednala služby za dalších až 66 milionů korun včetně DPH.

Dokument o 31 stranách má iDNES.cz k dispozici, redakci jej poskytla společnost IZIP. Ona i VZP se dohodly dokument předat novinářům až dodatečně. Jakékoliv zveřejnění jim totiž původně zakazuje šest odstavců smlouvy. Ty utajují okolnosti spolupráce i po jejím skončení. Pokud by je někdo proti vůli smluvního partnera prolomil, zaplatí mu na pokutě jeden milion korun.

"Označit všechny údaje, které jsou předmětem plnění smlouvy, za obchodní tajemství je nesmysl. Obchodním tajemstvím může být zvláštní postup nebo zvláštní software, ale ne výše plnění," upozornil Martin Novák, jenž pracuje v právní poradně neziskové organizace Transparency International.

Vynález IZIP

Podle názoru ministerstva zdravotnictví si novou smlouvu IZIP upevnil monopolní postavení. Ve smlouvě se totiž odkazuje na to, že technika sběru dat je vynálezem chráněným patentem. Firma IZIP si jej nechala patentovat v roce 2002 (více zde). Díky tomu je jedinou firmou, jež může poskytovat elektronické služby na jí používané bázi. Firma tvrdí, že o monopolní postavení nejde, protože smlouva s ní je pro VZP vypověditelná.

VZP a IZIP se ke spolupráci vrátily necelé čtyři měsíce poté, co pojišťovna na popud ministra zdravotnictví Leoše Hegera vypověděla s firmou veškeré smluvní vztahy. Za rozhodnutím stál projekt elektronických zdravotních knížek. Lékaři jej nepoužívali, přestože za něj pojišťovna za deset let zaplatila dvě miliardy (více o kauze IZIP čtěte zde).

Výhodně se pro pojišťovnu nejeví ani smlouva, kterou uzavřela 1. října letošního roku. A to i přesto, že VZP firmu IZIP vlastní z 51 procent, a v podstatě tak zpola zpracovávala smlouvu sama pro sebe.

Portál VZP nezůstane, nemá na něj autorská práva

Smlouva například uvádí, že pojišťovna může sice portál používat, nezískává k němu ale licenci autorských práv. Ta náležejí výhradně firmě IZIP. V praxi to znamená, že do chodu portálu VZP nesmí bez vědomí IZIP jakkoliv zasahovat a po ukončení spolupráce s firmou jí z portálu nezůstane prakticky nic, co by šlo využít. Obdrží jen nosič dat se zdrojovými kódy.

V praxi to znamená, že jakmile opustí VZP služby IZIP, bude muset budovat zcela nový portál. A také jeho vznik znovu zaplatit. Náklady odhadl Hegerův náměstek a člen správní rady Petr Nosek na 200 milionů korun. Poslanci a členové správní rady VZP přitom tvrdili, že smlouva má být uzavřena tak, aby portál postupně přešel pod vlastnictví VZP (více o představách správní rady čtěte zde).

"Pokud se pojišťovna rozhodne jít si pro jiný portál, samozřejmě nebude už moci používat to, za co si nyní platí. Bude si to muset koupit znovu," řekl iDNES.cz Pašek.

Podle Nováka je takový postup chybný a pojišťovna si měla tato práva zajistit licencí, nebo se měla přímo stát vlastníkem autorských práv.

VZP si opět platí knížky IZIP. Tentokrát nepřímo

Smlouva také říká, že IZIP sice vyinkasuje miliony za to, že pojišťovně poběží portál, pokud ale udělá chybu a nedodrží úroveň služeb, hrozí jí sankce ve výši maximálně 200 tisíc korun. "Z mého pohledu je tato sankce obvyklá. Je to kompromis smluvních stran, kterou obě akceptovaly," tvrdí Pašek.

Spolu s portálem si navíc VZP opět platí elektronické zdravotní knížky, ve kterých utopila už zmíněné dvě miliardy korun. "Portál VZP využívá části počítačové databáze elektronické zdravotní knížky poskytující služby informování pojištěnců o výsledcích zdravotní péče," stojí v dokumentu.

Co si VZP od IZIP kupuje

Předmětem v říjnu podepsané smlouvy je provoz portálu VZP a zajištění jeho nezbytného rozvoje. Další úpravy a doplnění si pojišťovna musí zaplatit zvlášť jako službu "na vyžádání". Pojišťovna i její politická správní rada tvrdí, že bez portálu se neobejde. Skrze něj funguje její web a používá jej jako komunikační bránu vůči pacientům, firmám, úřadům, ale třeba i exekutorům.

Podle Paška je to proto, že jednotlivé služby pro VZP oddělit nejdou. "Portál VZP nejde vytrhnout z vybudované platformy, protože by to stálo další peníze za doprogramování. Elektronická knížka pacienta je ale nyní vypnutá. Jsou v ní statická data a smlouva ji nepodporuje, ani nezavazuje VZP k tomu, aby platila lékařům za zapisování do knížky," popsal Pašek.

"Místo abychom se elektronické knížky zbavili, tak to vypadá, že se to nestane na věky věků. Z mého pohledu si z nás pan ředitel (VZP, pozn. red.) malinko utahuje," domnívá se náměstek ministra a člen správní rady VZP Petr Nosek.

Správní rada proto ředitele VZP pověřila, aby učinil kroky, které by vedly k převzetí portálu. Jak ředitel VZP, tak členové správní rady hovoří o tom, že jedou z cest je rozdělit firmu IZIP na dvě části a ponechat pojišťovně tu část, pod níž by spadala práva na portál. "Otázka je, s jakou cenou pan ředitel přijde a zda si VZP bude muset opět kupovat něco, za co už zaplatila," tvrdí Nosek.

Pojišťovna se ale brání, že i jeho hlas smlouvu posvětil. "Parametry smlouvy včetně postupu byly předloženy správní radě VZP v srpnu. Na svém zářijovém zasedání postup s určitými změnami rada schválila a i zástupci ministerstva zdravotnictví konstatovali, že ve stávající situaci se jedná o jediné možné řešení," uvedl mluvčí VZP Jiří Rod.

Smlouva je podle něj pro pojišťovnu ekonomicky výhodná. "Protože finanční prostředky by stejně bylo nutno do konce roku vynaložit na platby společnosti IZIP. Takto budou stačit pro pokrytí nákladů do května příštího roku," míní Rod.

Právě IZIP je jedním z důvodů, proč ministr zdravotnictví připouští, že mu dochází s managementem pojišťovny trpělivost. Ministerstvo proto plánuje svolat mimořádnou správní radu. Je možné, že na ní se pokusí management pojišťovny sesadit. Novým ředitelem VZP by se pak mohl stát právě Nosek.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...