Rodiče šokoval matematický úkol

  • 103
Rodiče žáků sedmé B Základní školy v Zastávce u Brna šokoval domácí úkol, který dostaly jejich děti od učitelky matematiky. Mezi čtyřiceti příklady k procvičování výpočtů procent se totiž objevilo několik příkladů s faktickými nesmysly v zadání a s ideologickým předlistopadovým podtextem.

Děti se z nich například dozvěděly nejen to, že horníci Dolu 1. máj v Karviné vyhlásili k výročí Velké říjnové socialistické revoluce závazek zvýšit plán těžby, ale také to, že na Zemi žije tři a půl miliardy lidí, z nichž část v zemích socialistických, část v kapitalistických a část v rozvojových.

"To mě tedy skutečně rozčililo. I když šlo o matematické příklady, což nepopírám, byly podle mě v několika zadáních jednoznačně zideologizované. A druhá věc, která mě štve, je fakt, že jsou v nich faktické nesmysly, které dětem v hlavách zůstanou," postěžoval si jeden z rodičů Zdeněk Novotný. Dceři přitom doporučil, aby příklady nezpracovávala, a napsal dopis učitelce.

Učitelka zadala příklady z učebnice staré desítky let, která není schválena ministerstvem. Ředitel školy Petr Pospíšil si je pochybení učitelky vědom. "I mně už volali někteří rodiče a já jejich námitky uznávám. O tom, že učitelka zadala žákům zmíněné příklady, jsem však nevěděl a dozvěděl jsem se o tom až v okamžiku, kdy už je měly děti doma."

Případ je ředitel připraven řešit a učitelka matematiky má sníženo osobní ohodnocení. Vítězslava Radová, která je zároveň zástupkyní ředitele školy, uznává, že při zadání úlohy udělala chybu. "Šlo mi především o matematiku a u zmíněných příkladů jsem nevhodné a zavádějící zadání přehlédla. Nebyl to tedy z mé strany rozhodně záměr," tvrdí Radová.

"Kdyby se případ opakoval, může inspekce provést nejen hloubkovou kontrolu na škole, ale také oznámit její praktiky zřizovateli, což je v tomto případě obec. V krajním případě pak můžeme obci doporučit i odvolání ředitele školy," dodala vrchní školní inspektorka Jihomoravského kraje Libuše Parmová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video