Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Petr Ježek, MF DNES

Řidiče čekala na silnicích mlha a náledí

  • 4
Silničáři ráno varovali před mlhou. Ta nejen snižíla viditelnost, ale na některých místech na silnicích namrzala. Pozor si měli dát řidiči především na zastíněných úsecích a mostech. Na horských silnicích cestách pak hrozila zledovatělá vrstva sněhu s vyjetými kolejemi.

Vozovky namrzaly po ránu například na jihu Čech. To platilo jak o vedlejších cestách, na nichž třeba na Jindřichohradecku nebo Strakonicku zůstávaly navíc zmrazky, tak i o hlavních tazích, včetně dálnice D3.

Dopravní servis Dopravní servis:
doprava.idnes.cz
Dopravní servis

Silnice první třídy byly holé, ale vlhké a kvůli teplotám okolo bodu mrazu to na nich může klouzat. Na Českokrumlovsku ležely na silnicích druhé a třetí třídy zbytky zledovatělého sněhu kryté posypem.

Špatně sjízdné byly kvůli mlze i hlavní tahy, například dálnice D5, D8 a D1 nebo rychlostní silnice R7, R6 a R4.  Silničáři varuóvali, že například na dálnici D1 je viditelnost omezena na 50 metrů, podobné to bylo i na jiných místech. Dobrá situace měla být pouze na Nymbursku a Mladoboleslavsku.

Nebezpečné náledí hlásili silničáři z Pardubického a Královéhradeckého kraje. Na silnicích v okolí Moravské Třebové na Svitavsku se vlivem podchlazené vozovky místy tvořilo nebezpečné náledí. Zledovatělá vrstva sněhu ležela na cestách Orlických hor, ale i na Šumavě.

Meteorologové předpovídají na dnešní den teploty 6 až 10 stupňů Celsia. Pokud ale zůstane zatažená obloha a mlhy, nepřesáhnou dva stupně. Větší nebezpečí čekají od silného větru, před kterým vydali varování. Ten má dosahovat rychlosti kolem 90 kilometrů v hodině na hřebenech ojediněle až 110 kilometrů. - čtěte V sobotu se zvedne silný vítr, varovali meteorologové

Předpověď počasí Aktuální předpověď počasí:
pocasi.idnes.cz
Předpověď počasí

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video