(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: ČTK

S prošlým řidičákem jezdí přes dvě stě tisíc lidí, hrozí jim pokuta

  • 59
V letošním roce skončila platnost rekordnímu počtu řidičských průkazů. Téměř polovina lidí si ho však podle zjištění iDNES.cz ještě nevyměnila. Více než dvě stě tisíc řidičů tak jezdí s prošlým dokladem a hrozí jim pokuta až dva a půl tisíce korun.

Návštěva úřadu se týká majitelů průkazů vydaných v roce 2007 s dobou platnosti na deset let. Tento rok byl totiž z hlediska vydaných průkazů vůbec nejvytíženější v historii České republiky. Celkem tehdy nový doklad získalo 765 tisíc řidičů.

Do prvního listopadu letošního roku si jej mělo vyměnit 661 tisíc lidí, jenže zatím to udělalo jen 57 procent z nich. V současnosti tak jezdí 222 tisíc řidičů bez platného řidičského průkazu.

Dalším 54 tisícům řidičů navíc vyprší průkazy v listopadu a v posledním letošním měsíci to samé čeká dalších padesát tisíc lidí.

Nemáte platný řidičák? Pokuta až dva a půl tisíce korun

„Pokud řidiči nepožádají o nový doklad včas a budou řídit i po uplynutí jeho platnosti, riskují pokutu za řízení bez platného řidičského průkazu,“ říká mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. Za tento přestupek hrozí na místě pokuta až do výše dvou tisíc korun, ve správním řízení ještě o pět set korun vyšší. 

S největší pravděpodobností jde v případě zmíněných řidičů o pouhou nepozornost. Výměna řidičského průkazu je totiž tři měsíce před vypršením jeho platnosti zcela zdarma. Lhůta pro vydání dokladu je 20 dní.

Za stejných podmínek lze o výměnu zažádat i v případě, že už řidičák propadl. Připlácí se jen za jeho zrychlenou výrobu do pěti dnů, která vyjde na pět set korun.

K vydání nového řidičáku stačí přinést na příslušný úřad s rozšířenou působností v místě trvalého bydliště platný průkaz totožnosti, starý řidičský průkaz a průkazovou fotografii.

Ještě zbývá vyměnit 326 tisíc řidičáků

Do konce roku zbývá vyměnit průkaz ještě 326 tisícům řidičů a to jak opozdilcům, kteří na konec platnosti zapomněli, tak těm, kterým průkaz teprve propadne v následujících dvou měsících. 

Největšímu počtu dokladů skončí platnost v listopadu a prosinci v Praze a v Jihomoravském, Moravskoslezském a Středočeském kraji.

Dosud největší výměna řidičských průkazů proběhla mezi roky 2010 a 2013, kdy musely úřady postupně vyměnit všechny řidičáky vydané od ledna 1994 do dubna 2004. Tato výměna proběhla kvůli zavedení jednotného evropského formátu řidičských průkazů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video