Milan Kundera se omluvy od Respektu nedočká. Týdeník si za článkem, v němž spisovatele označil za udavače, stojí.

Milan Kundera se omluvy od Respektu nedočká. Týdeník si za článkem, v němž spisovatele označil za udavače, stojí. | foto: Profimedia.cz

Respekt: Kunderovi se neomluvíme, zákony jsme neporušili

  • 104
Týdeník Respekt se neomluví Milanu Kunderovi za článek, podle kterého spisovatel v padesátých letech udal komunistické policii agenta Miroslava Dvořáčka. "Respekt žádný právní předpis neporušil a do práv Milana Kundery nijak nepřípustně nezasáhl," uvedl týdeník v tiskové zprávě.

První zprávu o zamítnutí omluvy přinesl dopoledne Jiří Srstka ze společnosti Dilia, která spisovatele Kunderu zastupuje.

"Oficiální reakce od Respektu byla do Dilia doručena včera ve večerních hodinách. Je k mému podivu několikařádková a bez jakéhokoli hlubšího zdůvodnění Respekt uvádí, že se M. Kunderovi neomluví," napsal Srstka na on-line chatu portálu ct24.cz.

Respekt to později potvrdil ve vlastní tiskové zprávě. "Podle názoru vydavatele časopisu neporušila redakce publikováním článků o spisovateli Kunderovi žádný z obecně závazných předpisů České republiky a pro uveřejňování omluvy proto není důvod," stojí v textu na webu Respektu.

"V případě redakčních článků o spisovateli Kunderovi vedení společnosti dospělo k názoru, že Respekt publikováním a komentováním dotčených materiálů žádný právní předpis neporušil a do práv Milana Kundery nijak nepřípustně nezasáhl," vysvětlil generální ředitel Respektu Tomáš Šídlo rozhodnutí vydavatele.

"Kauza Kundera" začala 13. října. Tehdy týdeník Respekt s odvoláním na pátrání historika Adama Hradilka napsal, že mladý Milan Kundera udal komunistické policii SNB prozápadního špiona v Praze. Tím byl bývalý letec Miroslav Dvořáček. Komunisté ho zatkli a na dlouhá léta poslali do vězení, nyní Dvořáček žije ve Švédsku.

Za Kunderu se postavila řada osobností kulturní scény včetně exprezidenta a dramatika Václava Havla. Poukazují na to, že záznam SNB, na němž figuruje Kunderovo jméno, jako důkaz nestačí. Historici se ale hájí, že vyšetřovatelé neměli ke zfalšování záznamu důvod.

Světoznámý spisovatel se nechal slyšet, že by rozepře mezi ním a Respektem mohla skončit až v soudní síni. - čtěte Kundera hrozí Respektu soudem


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Témata: Milan Kundera

Video